Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Χρώμιο: «50% των νερών θα έπρεπε να κριθεί ακατάλληλο»


«Εάν θεσμοθετούσαμε όριο για το εξασθενές χρώμιο τότε το 50% των νερών της χώρας θα έπρεπε να κριθεί ακατάλληλο»! Η δήλωση-σοκ ανήκει στο γενικό γραμματέα, αρμόδιο για θέματα υδάτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέα Ανδρεαδάκη κι έγινε την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου. Με απλά λόγια, ο εκπρόσωπος της επίσημης πολιτείας παραδέχεται ότι το κράτος γνωρίζει ότι οι Ελληνες πίνουν καρκινογόνο νερό αλλά δεν κάνει τίποτα για να τους προστατεύσει!


Η δήλωση-βόμβα προκάλεσε την έκρηξη των λοιπών παρευρισκομένων στην ημερίδα, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να απαντηθούν ερωτήματα καθώς ο κ. Ανδρεαδάκης έφυγε αμέσως μετά την ομιλία του, ενώ στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο απαλείφθηκε η συγκεκριμένη δήλωση. Ο ίδιος ήταν αυτός που δύο χρόνια πριν σε αντίστοιχη ημερίδα του υπουργείου είχε τονίσει την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Στη δήλωση αυτή στέκεται ιδιαίτερα και ο Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεσή του για τη ρύπανση της περιοχής της Μεσσαπίας του νομού Εύβοιας με την οποία ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του πληθυσμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο. Είναι όμως η πρώτη που ακούγεται σε επίσημο επίπεδο και είναι πλέον άμεση η ανάγκη παρέμβασης ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός που σύμφωνα με τα πιο αρμόδια χείλη πίνει «καρκινογόνο νερό».


«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ»

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι υπερβολική η δήλωση Ανδρεαδάκη αφού και λόγω πετρωμάτων, όπως κι όλης της νότιας Ευρώπης κι όχι μόνο λόγω βιομηχανικής ρύπανσης το ελληνικό υπόγειο νερό είναι πολύ πιθανό να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο ενώ η πολιτεία κωφεύει παρά τις συνεχείς ανακαλύψεις εξασθενούς χρωμίου σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε εμφιαλωμένα νερά στα οποία εντόπισαν εξασθενές χρώμιο σε τρεις ετικέτες, βρίσκεται πριν από τα Χριστούγεννα στα συρτάρια του υπουργού Υγείας.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίστηκε ότι παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μόνο 30 βιομηχανίες έχουν καταθέσει φάκελο ανανέωσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ενώ αγνοείται από τις ίδιες τις αρμόδιες αρχές η τύχη -αλλά δυστυχώς και ο πραγματικός αριθμός- των υπολοίπων βιομηχανικών μονάδων που παροχετεύουν στον Ασωπό.

Τονίστηκε ακόμη από τον εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η επικινδυνότητα των τροφίμων που παράγονται στη Βοιωτία για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Επίσης, επισημάνθηκε η λόγω οικονομικής κρίσης αποδόμηση του σώματος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και οικονομικά και στελεχιακά. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι επιθεωρητές πληρώνουν από τις τσέπη τους τη βενζίνη προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου