Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ανεξάρτητη πορεία χαράζει η Σκωτία

Μία παραδοσιακά προβληματική σχέση, αυτή μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας, κατόρθωνε πάντα να ισορροπήσει τις όποιες αντιπαλότητες και να οδηγήσει σε μία σύμπραξη για περισσότερα από 300 χρόνια. Οι πιθανότητες να γύρει, ωστόσο, η πλάστιγγα υπέρ της Σκωτίας φαντάζουν τώρα πιο πολλές από ποτέ, με τον χαρισματικό ηγέτη Άλεξ Σάλμοντ και τους Σκωτσέζους εθνικιστές να σιγοντάρουν τη νέα αυτή προοπτική.

Χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρο το πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι αυτονομιστές από μία πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται ωστόσο ότι μια τέτοια επιδίωξη θα ήταν δυνατόν να έχει γίνει πραγματικότητα σε λιγότερο από μία τετραετία και μάλιστα με δημοκρατικό τρόπο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εμβληματικού ηγέτη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας  Άλεξ Σάλμοντ, στο Εδιμβούργο στις 25 Ιανουαρίου 2011, ημέρα εορτασμού του εθνικού ποιητή της χώρας Ρόμπερτ Μπερνς, το φθινόπωρο του 2014 οι Σκωτσέζοι θα κληθούν σε δημοψήφισμα με το εξής ερώτημα: «Συμφωνείτε ότι η Σκωτία θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη χώρα;». Εάν η πλειοψηφία απαντήσει καταφατικά τότε η διάσπαση των δύο χωρών θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.



Ο Άλεξ Σάλμοντ

Σε μία τέτοια περίπτωση μία συνεργασία 300 ετών περίπου θα λάβει τέλος, ενώ η Μεγάλη Βρετανία θα υποστεί ένα βαρύτατο πλήγμα καθώς η ήδη μεσαίου βεληνεκούς υπόστασή της θα αποδυναμωθεί  και παράλληλα θα απομονωθεί ακόμα πιο πολύ  στον Ευρωπαϊκό χώρο. Επιπλέον, σε ένα τέτοιο σενάριο η Βρετανία θα χάσει 5,2 εκατομμύρια πληθυσμού και η οικονομική της παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά περίπου 145δις ευρώ. Ανάμεσα στις λίγες θετικές συνέπειες είναι μία ανάλογη απομείωση του συνολικού χρέους της.

Η εθνική υπερηφάνεια και οι αξιώσεις για κυριαρχία χαρακτήριζαν πάντοτε τις κακές σχέσεις μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας.  Αυτό μαρτυρά άλλωστε και ο βασανισμός και η εις θάνατον καταδίκη του Γουίλιαμ Γουάλας, που  εκτελέστηκε για εσχάτη προδοσία στο Λονδίνο επειδή αγωνίστηκε για την ελευθερία της Σκωτίας.

Περίπου, 700 χρόνια μετά ο 57χρονος οικονομολόγος και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, με τις πολιτικές τακτικές που ακολουθεί έχει κυριαρχήσει στον πολιτικό στίβο της Σκωτίας ενώ την ικανότητά του αναγνώρισαν μέχρι και οι Άγγλοι αντίπαλοί του οι οποίοι παραδέχτηκαν πως τον υποτίμησαν για χρόνια. Οι βρετανικές εφημερίδες όπως οι Financial Times, ο Guardian και οι Times αναφέρονται σ'αυτόν με μάλλον κολακευτικά λόγια ενώ μέχρι και η ΑΜ βασίλισσα Ελισάβετ διάκειται ευνοϊκά προς  το πρόσωπό του, συζητώντας μαζί του τα καλοκαίρια στο κάστρο της στο Μπάλμοραλ για το κοινό τους πάθος που δεν είναι άλλο από τα άλογα.


 Η εκστρατεία για το δημοψήφισμα έχει ανατεθεί στον Άνγκους Ρόμπετσον ένα 42χρονο πρώην δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο από Γερμανίδα μητέρα και πέρασε τις παιδικές του διακοπές στο Βόραλμπεργκ της Αυστρίας.

Το μεγάλο όπλο του Ρόμπερτσον στον αγώνα για την θετική έκβαση του δημοψηφίσματος είναι μία βάση δεδομένων που έχει αναπτύξει με την κωδική ονομασία «Ενεργοποίηση». Η βάση αυτή περιλαμβάνει τα 4 εκατομμύρια των δυνάμει ψηφοφόρων της Σκωτίας και πληροφορίες για το τί ψηφίζουν υπό κανονικές συνθήκες. Ένας συνδυασμός αυτής της βάσης δεδομένων με στοιχεία όπως το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο, η ηλικία και το επίπεδο διαβίωσης θα δώσει τη δυνατότητα στον Ρόμπερτσον να εξετάσει τους αναποφάσιστους και να αποστείλει ακτιβιστές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας όπου χρειάζεται να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως ο ίδιος περηφανεύεται «Έχουμε τον καλύτερο πολιτικό μηχανισμό στήριξης στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη».

Προς στιγμήν οι Σκωτσέζοι είναι πάντως ευχαριστημένοι από την απόδοση του Εθνικού Κόμματος υπό την ηγεσία της κυβέρνησης. Ενώ στην Αγγλία οι φοιτητές  θα πληρώνουν από φέτος μέχρι και 9000 λίρες το χρόνο για δίδακτρα, στη Σκωτία θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τίποτα. Επιπλέον στη Σκωτία οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν τα τέλη για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ενώ η κυβέρνηση καλύπτει ακόμη και τα νοσήλια.


Τα ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται στη Βρετανία δημιουργούν έντονο το αίσθημα της απαρέσκειας για τον φαινομενικά άνετο τρόπο διαβίωσης των Σκοτσέζων, την ίδια ώρα που ο Σάλμοντ τους υπόσχεται μια ακόμα καλύτερη ζωή μετά την ανεξαρτησία, τονίζοντας ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να μοιραστούν με τους Βρετανούς το πετρέλαιο αξίας άνω του ενός τρις λιρών που βρίσκεται στη περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.

Προς το παρόν Λονδίνο και Εδιμβούργο ασχολούνται με τις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος, καθώς ο Σάλμοντ επιμένει να θέσει ένα ακόμα θέμα που θα τον χρίσει σίγουρα νικητή. Αυτό δεν είναι άλλο από την μετατόπιση των περισσότερων αρμοδιοτήτων από το Γουέστμινστερ στην Εθνική Συνέλευση της Σκωτίας στο Εδιμβούργο. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει με τη σειρά του να περιορίσει το δημοψήφισμα για το μέλλον της Σκωτίας σε ένα απλό «ναι ή όχι», γεγονός που ο Σάλμοντ θεωρεί μια απόδειξη της αλαζονείας το Λονδίνου.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου