Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Το μυστικό της Χίλαρι: Η Βουλγαρία ως βάση για την επίθεση κατά του Ιράν

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε τη Βουλγαρία στις 5 Φεβρουαρίου για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας το θέμα της χρησιμοποίησης μιας σειράς βουλγαρικών αεορπορικών βάσεων από στρατιωτικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ένα πιθανό πόλεμο με το Ιράν, αναφέρουν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Η επίσκεψη της Κλίντον έγινε απαραίτητη μετά το τέλος του περασμένου έτους, όταν η Τουρκία αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στο Ιράν και να παρέχει τουρκικές στρατιωτικές βάσεις σε αμερικανικές δυνάμεις.


Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η Κλίντον είχε επαφές με το σύνολο της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα κύρια θέματα των συνομιλιών μεταξύ της Κλίντον και της βουλγαρικής πλευράς ήταν η διμερή συνεργασία σε θέματα ενδιαφέροντος, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η συνεισφορά της Βουλγαρίας στο Αφγανιστάν.

Η άφιξη της Κλίντον και η κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν συμπίπτει επίσης με την επιστροφή του Στέφαν Τάφροφ ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Βουλγαρίας στον ΟΗΕ.


Σήμερα, δύο ημέρες μετά την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε στη Βουλγαρία μια επόμενη υψηλή αντιπροσωπεία αμερικανών αξιωματούχων, από το Υπουργέιο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο και την στρατιωτική Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται στη Βουλγαρία μια μεγάλη αεροπορική δύναμη από τουλάχιστον 30 μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, για κοινές αεροπορικές δραστηριότητες με την αεροπορική δύναμη της Βουλγαρίας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου