Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μονόπολη! Ακόμα και αυτή οδηγεί στην αχρήματη κοινωνία!!!


Μονόπολη! Το παιχνίδι με το οποίο μεγάλωσαν χιλιάδες παιδιά. Από την πρώτη του έκδοση το παιχνίδι αποτελούταν από τα ίδια αντικείμενα ενώ κι ο τρόπος παιχνιδιού δεν άλλαζε σ’ όλες τις εκδόσεις του. Τα χρήματα, οι κάρτες με τους δρόμους ή της τοποθεσίες, οι κάρτες των εντολών αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού. Όσοι έχουμε παίξει Μονόπολη, πιστεύω τα θυμόμαστε όλα αυτά!! Ήρθε όμως, ο καιρός να τα ξεχάσουμε!

Η τελευταία έκδοση του παιχνιδιού (2011) εφαρμόζει μια «νέα τάξη πραγμάτων» τόσο στις κάρτες του όσο και στον τρόπο εκτέλεσης του παιχνιδιού που με εξέπληξε και με ανησύχησε τρομερά. Τα χρήματα αντικαταστάθηκαν από κάρτες (σαν πιστωτικές) μέσα στις οποίες υπάρχει ένα αρχικό χρηματικό ποσό. Για όλες σου τις συναλλαγές –αγορές, πωλήσεις, πληρωμές-χρησιμοποιείς αυτήν την κάρτα την οποία εισάγεις σε ένα μηχάνημα κι όλα ρυθμίζονται αυτόματα!!! Επιπλέον, αναφέρονται όροι, όπως δάνεια, δόση, πίστωση, υποθήκη και χρεοκοπία.


Τρομαγμένη με αυτά που έβλεπα συνέχισα να εξετάζω το παιχνίδι. Παρατήρησα ότι έλειπαν τα κλασικά σπιτάκια της μονόπολης. Βέβαια κι έλειπαν. Tώρα οι παίκτες δεν αγοράζουν σπίτια, αγοράζουν την Ακρόπολη, το Μέγαρο Μουσικής, τη Βουλή, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Μύκονο και ένα σωρό τοποθεσίες και αξιοθέατα! Σα να μην έφτανε αυτό, κοιτώντας τις εντολές διαπίστωσα το υλιστικό και ανήθικο πνεύμα που προωθεί το παιχνίδι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πήγαινε για τρελό Σαββατοκύριακο στη Μύκονο, πήγαινε στο μέγαρό σου στην Κέρκυρα, χρεοκόπησες πούλα μια τοποθεσία κι άλλα παρεμφερή.

Που αποσκοπεί αυτό το παιχνίδι; Όποιος πιστεύει στην διασκέδαση θεωρώ πως πλανάται. Μέσα από ένα παιχνίδι, προσπαθούν να εξοικειώσουν τα παιδιά και τους νέους στον νέο τρόπο οικονομικής συναλλαγής (με απουσία χρημάτων αλλά με κάρτες) και με έννοιες αγοροπωλησίας μνημείων και δημόσιας γης, ώστε όταν εφαρμοστούν στην πραγματικότητα (που δεν είναι μακριά αυτή η στιγμή) να τους φαίνεται τελείως φυσιολογικό.

Αυτή η νέα έκδοση καλλιεργεί συνειδήσεις κάνοντας μια άμεση πλύση εγκεφάλου σ’ όσους ασχοληθούν με αυτό το παιχνίδι. Σκεφτείτε λοιπόν, ένα παιχνίδι που μιλάει για μια νέα τάξη πραγμάτων και απευθύνεται στη νέα γενιά σε μια περίοδο που τα πάντα ανατρέπονται… Τυχαίο;  Δε νομίζω.

Μονόπολη! Ακόμα και αυτή οδηγεί στην αχρήματη κοινωνία!!!! Και κατόπιν στο χάραγμα!!!!


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου