Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Χρήση πληροφοριών από βασανιστήρια επιτρέπει ο Καναδάς


Σε μια αμφιλεγόμενη ενέργεια προχωρούν οι καναδικές αρχές επιτρέποντας τη χρήση πληροφοριών που αποσπάστηκαν μετά από βασανισμό. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά Βικ Τέιβς την Τρίτη, η υπηρεσία πληροφοριών του Καναδά μπορεί σε εξαιρετικές περιστάσεις να χρησιμοποιεί πληροφορίες που έχουν αποσπαστεί από κάποια άλλη χώρα με βασανιστήρια εάν αυτές χρησιμεύσουν για να σωθούν οι ζωές Καναδών.


Η χρήση «πληροφοριών που αποσπάστηκαν μέσω βασανιστηρίων πάντοτε αποθαρρύνεται, αλλά το πρόβλημα είναι: μπορεί κανείς να τις αγνοήσει με ασφάλεια εάν κινδυνεύουν οι ζωές και οι ιδιοκτησίες Καναδών;», ρώτησε ο Τέιβς μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με μια οδηγία που είχε στείλει το 2010 στην υπηρεσία πληροφοριών του Καναδά (Canadian Security Intelligence Service, CSIS), αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Canadian Press έπειτα από αίτησή του βάσει της νομοθεσίας για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Υπουργική εντολή του 2009 όριζε πως η CSIS δεν πρέπει εν γνώσει της να χρησιμοποιεί πληροφορίες που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια. Ωστόσο, κάνοντας μια εξαίρεση σ' αυτή την εντολή, η οδηγία του 2010 αναφέρει ότι ενδέχεται να είναι αδύνατο να εξακριβωθεί πώς μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών απέσπασε ή συνέλεξε πληροφορίες και σε «εξαιρετικές περιστάσεις» μπορεί να αποτελεί «απαράδεκτο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια» να αγνοηθούν.

«Επομένως, σε καταστάσεις στις οποίες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και ζωές μπορεί να κινδυνεύουν, αναμένω και δίνω εντολή στην CSIS να καταστήσει την προστασία ζωών και περιουσιών την κυρίαρχη προτεραιότητά της και να μοιράζεται τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες --κατάλληλα επεξεργασμένες-- με τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει η οδηγία, σύμφωνα με το Canadian Press.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένα στέλεχος της CSIS είχε καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής το 2009 πως η υπηρεσία του θα παρέβλεπε την προέλευση των πληροφοριών εάν αυτές μπορούσαν να αποτρέψουν την επανάληψη γεγονότων όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ ή η βομβιστική επίθεση του 1985 σε αεροσκάφος της Air India.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Τζέισον Κένι αποδοκιμάστηκε όταν, απαντώντας σε άλλη ερώτηση στη Βουλή, είπε: «φυσικά αντιτιθέμεθα στη χρήση βασανιστηρίων, αλλά πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καναδά θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα, ναι, την προστασία ζωών».

Ο Τζακ Χάρις, βουλευτής του κόμματος Νέα Δημοκρατία (κεντροαριστερό, αντιπολίτευση) επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Καναδά θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις χώρες εκείνες που χρησιμοποιούν βασανιστήρια.

«Είμαστε εδώ για να επισημάνουμε ότι αυτό που λένε είναι λάθος, ότι είναι απεχθές, ότι πρέπει να αλλάξει», είπε ο βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου