Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Καταδίκη της Monsanto για τη δηλητηρίαση Γάλλου αγρότη με ζιζανιοκτόνο

Σε μια απόφαση που λέγεται ότι μπορεί να επηρεάσει ανάλογες υποθέσεις σε άλλες χώρες, γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχη την αμερικανική Monsanto, γίγαντα της αγροχημικής βιομηχανίας, για τη δηλητηρίαση αγρότη που εισέπνευσε ζιζανιοκτόνο της.

«Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας παρασκευαστής [γεωργικών φαρμάκων] κρίνεται ένοχος για μια τέτοια δηλητηρίαση» δήλωσε στο Reuters ο Φρανσουά Λαφόργκ, δικηγόρος του αγρότη.

Η Monsanto, που θα κληθεί να αποζημιώσει τον ενάγοντα, ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι θα ασκήσει έφεση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η αιτιακή σχέση ανάμεσα στην έκθεση στο ζιζανιοκτόνο και τα συμπτώματα του ενάγοντος.

Ο καλλιεργητής σιτηρών Πολ Φρανσουά, σήμερα 47 ετών, εισέπνευσε το ζιζανιοκτόνο Lasso όταν άνοιξε ένα δοχείο ψεκασμού για να ελέγξει το εσωτερικό του. Εμφάνισε ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία, τραύλισμα και μυικούς πόνους, προβλήματα που όπως υποστηρίζει τον εμπόδισαν να επιστρέψει στην εργασία του για έναν χρόνο.

Ο Φρανσουά θεωρεί ένοχη τη Monsanto επειδή η ετικέτα του Lasso δεν ανέφερε ότι το προϊόν περιείχε την τοξική ουσία χλωροβενζόλιο, ούτε συνιστούσε τη χρήση μάσκας ή άλλων μέσων προστασίας.

Επιπλέον, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ενάγων επισήμανε ότι το Lasso παρέμεινε στην αγορά της Γαλλίας μέχρι το 2007 παρόλο που είχε απαγορευτεί στον Καναδά, τη Βρετανία και το Βέλγιο.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Monsanto ανέφεραν πάντως ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίστηκαν παρά αρκετούς μήνες μετά την εισπνοή του ζιζανιοκτόνου.

«Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν την αιτιακή σχέση ανάμεσα στη χρήση του Lasso και τα προβλήματα υγείας του κ. Φρανσουά» δήλωσε ο Γιαν Φισέ, υπεύθυνος θεσμικών σχέσεων της εταιρείας.

Το Lasso απαγορεύθηκε στη Γαλλία το 2007 βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκδίκαση της έφεσης της Monsanto αναμένεται να απαιτήσει μέχρι έναν χρόνο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου