Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Υπόθεση Άϊχμαν. Έκρυβε η μεταπολεμική Γερμανία τον επικεφαλής του Ολοκαυτώματος;


Τον είπαν “λογιστή του θανάτου”.Ήταν υπεύθυνος για το “εβραϊκό ζήτημα”, στο οποίο η Γερμανία του Χίτλερ,ήθελε να επιβάλει τη “τελική λύση”. Ο Άντολφ Άϊχμαν,ο εκτελεστής της επιχείρησης Ολοκαύτωμα ,συνελήφη σαν σήμερα το 1960 στην Αργεντινή,όπου είχε διαφύγει. Η επίσημη Γερμανία αποκαλύφθηκε ότι γνώριζε που βρίσκεται,τουλάχιστον από το 1952!

Κι αυτό είναι μέγα θέμα για τη μεταπολεμική Γερμανία.

Τελικά συνελήφθη ή παραδόθηκε κατά μία άλλη εκδοχή,στους Ισραηλινούς ,οι οποίοι το δίκασαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο.Σαν σήμερα άρχισε η δίκη του.

Το άρθρο των New York Times έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως για τις σχέση που είχε η μεταπολεμική Γερμανία με τον “λογιστή του θανάτου”.



The New York Times

Η προσπάθεια της Γερμανίας να αντιμετωπίσει το παρελθόν δυσκολεύει όταν πρόκειται για τη μεταπολεμική περίοδο, γεγονός που αποδεικνύεται και από την άρνηση της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας BND να αποχαρακτηρίσει χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αφορούν τη δράση του Αντολφ Αϊχμαν, του ενορχηστρωτή του Ολοκαυτώματος, από το 1945 έως το 1960 οπότε συνελήφθη στο Μπουένος Αϊρες από τη Μοσάντ.

Η γερμανική εφημερίδα BILD ανακάλυψε, προ καιρού, στα αρχεία της BND έγγραφα που απεδείκνυαν ότι οι υπηρεσίες γνώριζαν από το 1952 ότι ο Αϊχμαν ζούσε στην Αργεντινή.

Οι Γερμανοί αντέδρασαν με στωική παραίτηση στην είδηση. Ωστόσο, η ιστορικός Μπετίνα Στάνγκνετ, συγγραφέας μιας νέας βιογραφίας του Αϊχμαν, επισημαίνει ότι η μεταπολεμική περίοδος παραμένει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τους Γερμανούς «που θέλουν να διατηρήσουν τη θετική εικόνα που έχουν για την εποχή». Μια νέα έκθεση για τη δίκη του Αϊχμαν υπό τον τίτλο «Τοπογραφία του εγκλήματος» επαναξιολογεί τη θέση της φιλοσόφου Χάνα Αρέντ που έβλεπε στο πρόσωπο του Αϊχμαν την «κοινοτοπία του Κακού». Η Αρέντ, ωστόσο, δεν παρακολούθησε παρά ένα μικρό κομμάτι της δίκης, δεν είδε την εξέταση του κατηγορουμένου και δεν βίωσε την κατάρρευση της θεωρίας του περί «υποταγής σε διαταγές».

Και άλλοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την ιστορική δίκη περιέγραψαν τον αρχιεγκληματία ως «ένα μηδενικό κλεισμένο σε γυάλινο κλουβί».

Ομως η αλήθεια είναι διαφορετική. Ανάμεσα στα χαρτιά του Αϊχμαν που σήμερα βρίσκονται στα γερμανικά αρχεία συγκαταλέγεται το σχέδιο ανοιχτής επιστολής που ήθελε να αποστείλει στον καγκελάριο Αντενάουερ, όπου του υπεδείκνυε τρόπους για την προβολή του εθνικοσοσιαλισμού και την υποβάθμιση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο όνομά του, ώστε η Γερμανία να ανακτήσει την ηθική της οντότητα.

Αυτή η ακροαματική διαδικασία έδωσε ένα πρόσωπο στη ναζιστική μηχανή εξόντωσης. Η τηλεοπτική σειρά «Ολοκαύτωμα» του 1978, όμως, ήταν αυτή που επέτρεψε στους Γερμανούς να «αναγνώσουν» και να «αναγνωρίσουν» το προσωπικό δράμα των εκατομμυρίων που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι κατά πόσο μια νέα γενιά Γερμανών θέλει να ξορκίσει τα μεταπολεμικά φαντάσματα. Δύο δημοσιογράφοι απαίτησαν δικαστικά τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων Αϊχμαν που η BND διατηρεί απόρρητα. Πριν από πενήντα χρόνια οι περισσότεροι Γερμανοί προτιμούσαν να μη γνωρίζουν. Τώρα ίσως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν το θέμα.
 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου