Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Μυστικές βιντεοκασέτες της CIA δείχνουν κρατούμενους να υποβάλλονται σε "εικονικούς" πνιγμούς

Μυστικές βιντεοταινίες της CIA δείχνουν τον υποτιθέμενο τζιχαντιστή και ταξιδιωτικό σύνδεσμο του Οσάμα μπιν Λάντεν Αμπού Ζουμπαγιάντα να υποβάλλεται σε εικονικό πνιγμό, με αποτέλεσμα να ουρλιάζει και κάνει εμετό, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.


Οι βιντεοκασέτες είχαν καταστραφεί από τον επικεφαλής του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας της CIA Χοσέ Ροντρίγκες. Σε αποκλειστική του συνέντευξη, ο Ροντρίγκες υπερασπίστηκε την καταστροφή των κασετών και αρνήθηκε ότι ο εικονικός πνιγμός και άλλες παρόμοιες ανακριτικές τεχνικές ισοδυναμούν με βασανιστήρια.

Οι κασέτες της CIA αναμένεται να αποτελέσουν κεντρικό στοιχείο της δίκης του Χαλίντ Σιχ Μοχάμεντ, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, στο Γκουαντάναμο. Οταν ο Μοχάμεντ εμφανίστηκε ενώπιον του ειδικού στρατιωτικού δικαστηρίου στο Γκουαντάναμο, αρνήθηκε να φορέσει τα ακουστικά που θα του επέτρεπαν να ακούσει τον διερμηνέα.

Ο δικηγόρος του, Ντέιβιντ Νέβιν δήλωσε δεν μπορούσε να τα φορέσει εξαιτίας των βασανιστηρίων στα οποία είχε υποβληθεί. Τα «βασανιστήριά» του στα χέρια των ανακριτών της CIA σε μια «μυστική τοποθεσία» συμπεριλάμβανα την στέρηση ύπνου για περισσότερο από μία εβδομάδα, το γεγονός ότι τον υποχρέωναν να στέκεται όρθιος γυμνός, φορώντας μόνο μία πάνα και το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό επί 183 φορές.

Η CIA και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκριναν αυτές τις «ενισχυμένες ανακριτικές τεχνικές» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ενώ πολλοί θα τις χαρακτήριζαν βασανιστήρια, ο Ροντρίγκες τις υπερασπίζεται και τις θεωρεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικές.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί, αν αναλογιστεί τι συνιστά η τεχνική του εικονικού πνιγμού. Ο κρατούμενος ξεγυμνώνεται και δένεται σε μία σανίδα σε οριζόντια θέση με τα πόδια του να βρίσκονται ψηλότερα από ό,τι το κεφάλι του.

Έπειτα οι δεσμοφύλακες ρίχνουν νερό σε ένα πανί που καλύπτει την μύτη και το στόμα του κρατούμενου με αποτέλεσμα αυτός να πνίγεται και να σταματάει προσωρινά να αναπνέει.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου