Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Σερβία: SOS για καρκινογόνες ουσίες στο καλαμπόκι - Το αποσιώπησαν...


Μολυσμένο και ακατάλληλο για κατανάλωση είναι το 30% της φετινής σοδειάς καλαμποκιού στη Σερβία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβισαντ σχεδόν στο 1/3 των δειγμάτων απ' όλη τη Σερβία που εξετάστηκαν εντοπίστηκε αφλατοξίνη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα. Το προϊόν μολύνθηκε εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας.


Οι αφλατοξίνες (aflatoxins) αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Παράγονται από μύκητες που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης, μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες.


Το πρόβλημα με το σερβικό καλαμπόκι αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες από ιδιωτική εταιρεία ανάλυσης τροφίμων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο, ήταν γνωστό από τον Οκτώβριο, όταν οι Ιταλοί επέστρεψαν ένα μεγάλο φορτίο μολυσμένου καλαμποκιού από τη Σερβία, αλλά οι Αρχές το αποσιώπησαν.


Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι, με την εξαγωγή του καλαμποκιού, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας της ξηρασίας



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου