Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Έκθεση ΗΠΑ για τα Βαλκάνια

O χάρτης της CIA για τα Βαλκάνια. Τα Σκόπια τα έχει ως "Macedonia" και κάτω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, γράφει "Macedonians", όπως και στη Θράκη "Turks".

Οι εσωτερικές πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2013.

Αυτή είναι η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ειδικά για την Αλβανία, στους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δεν υπάρχει ανησυχία για επιστροφή στην άγρια κομματική διαμάχη που ξέσπασε μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009, όταν η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τις εκλογές και περιστασιακά είχε μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο για περίπου δύο χρόνια.

Η έκθεση αναφέρει ότι με την αύξηση των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και βίας από ομάδες Σέρβων εξτρεμιστών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Για τα Σκόπια η έκθεση δεν προβλέπει επιστροφή στον εμφύλιο πόλεμο, αυτόν που την ταλάνισε πριν από μία δεκαετία, αλλά προβλέπει περαιτέρω εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ των σλαβικών και των αλβανικών κοινοτήτων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου