Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Απόκρυφο κοπτικό κείμενο αλλάζει την Μ.Εβδομάδα!


Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ ΕΙΧΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ!

Απόκρυφο κείμενο γραμμένο στην παλαιοχριστιανική κοπτική γλώσσα, το οποίο υπολογίζεται ότι γράφτηκε πριν 12 αιώνες δίνει μια εντελώς διαφορετική οπτική των γεγονότων της Εβδομάδας του Μαρτυρίου του Κυρίου. Συγκεκριμένα εμφανίζει τον Μυστικό Δείπνο να γίνεται μεταξύ του Ιησού και του Ρωμαίου  κυβερνήτη Πόντιου Πιλάτο πριν από τη σταύρωσή του και ότι ο Πιλάτος προσφέρθηκε να θυσιάσει το γιό του στην θέση του Ιησού, καθώς είχε γίνει οπαδός του Χριστού!

Και δίνει και μια εξήγηση γιατί ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού ασπαζόμενος την χάρη Του: Διότι ο Ιησούς είχε την ικανότητα να αλλάζει σχήμα, έτσι δεν ήταν εύκολο να αναγνωρισθεί!

Το κείμενο μεταφράστηκε πρόσφατα από Ολλανδό καθηγητή και εστιάζει στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η ανακάλυψη αυτού του κειμένου δεν σημαίνει φυσικά, ότι τα γεγονότα έγιναν έτσι, έχει ενδιαφέρον όμως το γεγονός, ότι κάποιοι άνθρωποι που ζούσαν εκείνη την εποχή φαίνεται ότι τα πίστευαν, όπως λέει ο Ρόλοφ βαν ντεν Μπροκ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ο οποίος με βάση αυτό το κείμενο έγραψε το βιβλίο « Ο Ψευδο-Κύριλλος Ιεροσολύμων για τη ζωή και το Πάθος του Ιησού».

«Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο Πιλάτος ετοίμασε ένα τραπέζι και έφαγε με τον Ιησού την πέμπτη ημέρα της εβδομάδας. Και ο Ιησούς ευλόγησε τον Πιλάτο και ολόκληρο το σπίτι του», αναγράφεται στο κείμενο. Και πιο κάτω ο Πιλάτος λέει στον Ιησού: «Καλά τότε, ιδού, η νύχτα έχει έρθει, θα μεγαλώσει και θα φύγει και όταν έρθει το πρωί και σε κατηγορήσουν σε μένα, θα τους δώσω το μοναχογιό μου, έτσι ώστε να μπορούν να τον σκοτώσουν στη θέση σου».

Στο κείμενο εξάλλου ο Ιησούς τον παρηγορεί, λέγοντας: «Ω Πιλάτε, έχεις ήδη κριθεί άξιος μεγάλης χάρης, διότι έχεις δείξει αυτήν την αφοσίωση σε μένα». Στην συνέχεια έδειξε στον Πιλάτο πώς μπορούσε να ξεφύγει αν το ήθελε. «Ο Πιλάτος, τότε, κοίταξε τον Ιησού και, ιδού, έγινε ασώματος. Δεν μπορούσε να τον δει για πολύ ώρα…», όπως λέει το κείμενο.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι ο Πιλάτος και η σύζυγός του είχαν οράματα εκείνο το βράδυ, που έδειχναν έναν αετό (που αντιπροσώπευε τον Ιησού) να θανατώνεται.

Σ΄ αυτό το κείμενο δηλαδή ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού φαίνεται να έγινε με τον Πόντιο Πιλάτο και όχι με τους μαθητές του. Και επιπλέον ότι ο Πιλάτος όχι απλώς δεν ένιψε τας χείρας του αλλά προσφέρθηκε και να βοηθήσει βάζοντας τον Ιησού πάνω από τον γιό του, ένδειξη ότι είχε ασπαστεί την διδασκαλία του Κυρίου..

Αυτή η αλλιώτικη ιστορία των Παθών του Ιησού φέρει την υπογραφή του Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, που έζησε κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα. Αντίγραφα αυτού του κειμένου, βρέθηκαν σε δύο χειρόγραφα, το ένα στην Βιβλιοθήκη και Μουσείο Μόργκαν στην Νέα Υόρκη και το άλλο στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και τα δύο προερχόμενα από την Αίγυπτο όπου αγοράστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου