Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Απεριόριστη πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα


Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο πλήρως ελεύθερης πρόσβασης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στα οικονομικά δεδομένα πολιτών – καταθετών σε τράπεζες με στόχο την «πρόληψη εγκλημάτων».

Συγκεκριμένα η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο άρσης της προστασίας οικονομικών δεδομένων για όλες τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας καθώς μέχρι σήμερα μόνο το FBI διέθετε σχετική εξουσιοδότηση με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες να υποβάλλουν σχετικά αιτήματα για κάθε υπόθεση ξεχωριστά.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση Ομπάμα ήδη επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση ώστε οι πολυάριθμες υπηρεσίες ασφαλείας (CIA, DIA, NSA κα) να μπορούν να κατασκοπεύουν τους αμερικανούς πολίτες σε όλες τις οικονομικές τους δοσοληψίες.
Βεβαίως αυτό συμβαίνει ήδη σε μεγάλο βαθμό αλλά τώρα η διαδικασία αυτή θα εντατικοποιηθεί προκειμένου να εντοπιστούν ευκολότερα δίκτυα τρομοκρατών, κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος καθώς και περιπτώσεις διαφθοράς.

Στόχος είναι υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων που έχει το υπουργείο Οικονομικών με όλες τις υπηρεσίες κρατικής ασφαλείας, μυστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αντιτρομοκρατίας.
Νομικά το εγχείρημα δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό εμπόδιο αν και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ήδη ασκήσει έντονη κριτική για τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα.

Σήμερα πάνω από 25.000 οικονομικοί οργανισμοί όπως τράπεζες, χρηματιστηριακά δίκτυα, υπηρεσίες συναλλάγματος, καζίνο κ.α είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν όλες τις συναλλαγές άνω των 10.000$ ιδιαίτερα όσες είναι «ύποπτες» με ασαφή προέλευση, δομή και παραλήπτες, καθώς επίσης περιπτώσεις hacking και υποψίες για περιπτώσεις όπου διεξάγεται «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

Το σύστημα είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε αν μια τράπεζα δεν παρέχει τις σχετικές πληροφορίες και διαπιστωθεί η περίπτωση απόκρυψης αυτομάτως επιβάλλονται μεγάλες οικονομικές και ποινικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο υποβάλλονται κατά μέσο όρο 15 εκ ύποπτες συναλλαγές οι οποίες απαιτούν σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό για να τις ελέγξει ενώ με την σχεδιαζόμενη «επέκταση» των αποδεκτών σε υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας εκτιμάται ότι θα εντοπίζεται από τις αμερικανικές αρχές οποιαδήποτε συναλλαγή γίνεται εντός ΗΠΑ από αμερικανούς πολίτες ή αλλοδαπούς που έχουν οικονομικές δοσοληψίες σε αμερικανικό έδαφος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου