Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Όταν ο Παρθενώνας ονομάστηκε Παναγία η Αθηνιώτισσα


Με αφορμή τα διατάγματα των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου άρχισαν οι λεηλασίες και οι καταστροφές ελληνικών ναών και την θέση τους πήραν νέοι χριστιανικοί ναοί,χρησιμοποιώντας το μάρμαρο τους για την κατασκευή τους,την θέση της απείρου ομορφιάς ελληνικών ναών πήραν οι κλειστοφοβικοί χριστιανικοί ναοί και μάλιστα χτισμένοι πάνω στα ερείπια των ναών που γκρέμισαν για να χτιστούν οι ναοί της νέας θρησκείας.

Από το μένος των θρησκόληπτων δεν ξέφυγε ούτε ο Παρθενώνας τον οποίο ήταν αδύνατο να γκρεμίσουν και έτσι τον μετέτρεψαν σε εκκλησία της Αγίας Σοφίας του Θεού στην αρχή και μετά τον ονόμασαν Παναγία η Αθηνιώτισσα,δίνοντας έτσι η Θεά Αθηνά την θέση της στην παρθένο της χριστιανικής θρησκείας.

Το Ερέχθειο ονομάστηκε ναός του Χριστού του Σωτήρος και τα Προπύλαια έγιναν ο ναός των Αρχαγγέλων, το σπήλαιο του Πανός ονομάζεται σε Άγιο Αθανάσιο, στην βιβλιοθήκη του Ανδριανού χτίζουν το ναό της Μεγάλης Παναγίας και είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα των καταστροφών και της μετατροπής των αρχαίων μνημείων σε χριστιανικά καθώς ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να δει χριστιανικούς ναούς χτισμένους πάνω σε αρχαία μνημεία όπως ο Άγιος Ιωάννης ο πρόδρομος ο Κυνηγός που βρίσκεται στον Υμηττό πάνω από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής,ο οποίος ονομάστηκε κυνηγός εξαιτίας της δράσης του,των διώξεων δηλαδή και του κυνηγητού των Ελλήνων φιλοσόφων. Έτσι η Αθήνα έχασε την αίγλη της ως πόλη ορόσημο όλου του κόσμου και απλά μετατράπηκε σε μια άλλη επαρχιακή χριστιανική πόλη του Βυζαντίου.

Ο Ιουστινιανός ζητάει όχι μόνο να αφαιρεθούν μάρμαρα του Παρθενώνα αλλά και άλλων ναών όπως των Δελφών και της Εφέσου τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή της Αγίας Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη,μια εκκλησία κατασκευασμένη από το καλύτερο αρχαιοελληνικό μάρμαρο.

Μήπως εκτός από την επιστροφή των μαρμάρων από του Άγγλους να ζητήσουμε και την επιστροφή των μαρμάρων από την εκκλησία;



ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. .Μα καλά υπάρχει κάποιος από τους πρώιμους Χριστιανικούς ναούς που δεν χτίστηκε επάνω στα απομεινάρια κάποιου "ειδωλολατρικού"ναού?Υπάρχει κάποιος από αυτούς τους ναούς στον "αληθινό" θεο.Που δεν χρησιμοποίησε τα απομεινάρια της "ειδωλολατρικής" θρησκείας που ποδοπατήθηκε? Πρώτου τρέξτε να με κατηγορήσετε "σκεφθειτε" μονο για πια ακριβώς κληρονομιά και ποιων προγόνων έργα σήμερα εμείς οι "Έλληνες" υπερηφανευόμαστε.Ποιανών έργα και ναούς έρχονται να δούνε οι τουρίστες και να μας αφήσουν τα ευρώπουλα.Γιατί εάν ήθελαν να δουν κάποιον αλλου τύπου ναούς θα πήγαιναν κατευθείαν στα Ιεροσόλυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή