Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΗΠΑ: Υψηλά κέρδη από πώληση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων

  
Στις ΗΠΑ, όπου επιτρέπεται η παραγωγή και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου πέτυχε υψηλά κέρδη, ενώ οι αντιδράσεις για τις επιπτώσεις απο την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνεχίζονται, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RT.com. Επιμέλεια: Χρήστος Ηρακλείδης

Η εταιρεία Monsanto (πολυεθνική αμερικανική εταιρεία αγροτικής βιοτεχνολογίας με έδρα το Μισούρι των ΗΠΑ) πέτυχε υψηλά κέρδη τριμήνου με τα καθαρά έσοδα να αυξάνουν κατά 22% στα 1,48 δισεκατομμύρια δολλάρια.


Μεγάλο ποσοστό των κερδών προήλθε απο εξαγωγές γενετικά τροποποιημένων σπόρων αραβοσίτου σε αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η παραγωγή των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, και συγκεκριμένα αραβοσίτου, βαμβακιού και σόγιας, στα οποία ειδικεύεται η εταιρεία είναι αρκετά κερδοφόρα. Τέτοιου είδους σπόροι, που απωθούν τα ζωύφια και έχουν αντοχές σε φυτοφάρμακα, είναι αρκετά δημοφιλείς σε αγρότες που προσπαθούν να αυξήσουν την γεωργική τους παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές της Monsanto στην Γουώλ Στρίτ σημειώσαν αξιωσημείωτη άνοδο, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση περίπου 10%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χιου Γκράντ, δήλωσε σε συνέντευξη: «Στο πρώτο τρίμηνο οι πολύ καλές επιχειρηματικές προοπτικές οδηγούν σε ακόμα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για την επόμενη περίοδο». Ήδη οι προβλέψεις για τα κέρδη αναμένεται να φθάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολλάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2013.

Εκτός από τα τροποποιημένα τρόφιμα, υψηλά έσοδα προέρχονται και από την παραγωγή χημικών για τις καλλιέργειες (φυτοφαρμάκων κτλ.), οι πωλήσεις των οποίων σημείωσαν αύξηση της τάξης του 37%.

Τα νέα απο τις επιχειρηματικές επιτυχίες της εταιρείας έρχονται μόλις μερικές ημέρες, μετά την υπογραφή νομοσχεδίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την προστασία της Monsanto απο προσφυγές στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τον νόμο, παρέχεται δικαστική ασυλία στις εταιρείες βιοτεχνολογίας αναφορικά με την παραγωγή και πώληση γενετικά τροποιημένων σπόρων.

Η εταιρεία, επομένως, μπορεί να συνεχίσει να παράγει τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα της -με τις επιπτώσεις απο την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων να παραμένουν άγνωστες σε μακροχρόνιο επίπεδο- χωρίς να ανησυχεί για αγωγές και μηνύσεις.

Παρ’ όλα αυτά, στις ΗΠΑ, πολίτες προσκείμενοι από την «άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά» έχουν συμμαχήσει έτσι ώστε να καταδικάσουν το οφέλη που παρέχει στην Monsanto ο παραπάνω νόμος. Έχουν ήδη υπογράψει περίπου 250.000 αμερικανοί αναφορά κατά της απόφασης. Οι επικριτές υποστηρίζουν πως η νομοθεσία επιτρέπει την εταιρεία να προσπερνάει το δικαστικό σύστημα και να συνεχίζει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου