Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Εξέταση εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει μελλοντική εγκληματική συμπεριφορά


Μια νέα μελέτη, που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Αλμπουκέρκης, στο Νέο Μεξικό, δείχνει ότι η νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει μελλοντική εγκληματική πράξη πρώην φυλακισμένων.

Η μελέτη, η οποία πρόκειται  να δημοσιευθεί στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, είχε ως αντικείμενο την παρορμητική και αντικοινωνική συμπεριφορά και επικεντρώνεται στο πρόσθιο φλοιό προσαγωγίου (ACC), ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη ρύθμιση της συμπεριφοράς και την παρορμητικότητα.

Η μελέτη έδειξε ότι οι τρόφιμοι με σχετικά χαμηλή δραστηριότητα του πρόσθιου προσαγωγίου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρανομήσουν ξανά από ό, τι οι τρόφιμοι με υψηλή εγκεφαλική δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή.

"Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον της κοινωνίας και τον χειρισμό της ποινικής δικαιοσύνης και των παραβατών", δήλωσε ο Δρ. Kent Kiehl, βασικός συγγραφέας της μελέτης.

"Αυτή η μελέτη δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για να προβλέψει ποιοι εγκληματίες μπορεί να ξανά παραβιάσουν τον νόμο  ξανά και ποιοι όχι, παρέχει ακόμα την δυνατότητα για μια πορεία προς τα εμπρός για τους παραβάτες με πιο αποτελεσματικές στοχευμένες θεραπείες για τη μείωση του κινδύνου να υποτροπιάσουν μελλοντικά", συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν 96 άνδρες παραβάτες, από 20 μέχρι 52 ετών, που προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στις ερευνητικές μελέτες.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους άνδρες μέχρι και τέσσερα χρόνια μετά την αποφυλάκιση τους.

"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν το δρόμο προς μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο με μεγάλη πρακτική δυνατότητα στο νομικό σύστημα," είπε ο Δρ Walter Sinnott-Armstrong, καθηγητής Πρακτικής Ηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, ο οποίος συνεργάστηκε για τη μελέτη.

"Πρέπει να γίνει πολύ δουλεία ακόμα, αλλά ήδη τα πρώτα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να καταστεί το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης πιο αποτελεσματικό", πρόσθεσε.

Η μελέτη χρησιμοποίησε την μαγνητική απεικόνιση για τη συλλογή δεδομένων νευροαπεικόνισης, ενώ οι εθελοντές τρόφιμοι ολοκλήρωσαν και μια σειρά από ψυχικές δοκιμασίες.

Ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου του εγκεφάλου, συνδέεται με την επεξεργασία σφαλμάτων, την παρακολούθηση των συγκρούσεων,την επιλογή απάντησης και την άρνηση μάθησης.

Οι άνθρωποι που έχουν βλάβες σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, φαίνεται να τους είναι πιο εύκολη η άρση αναστολών, η απάθεια και η επιθετικότητα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου