Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

JAPAN TIMES: "Η ηλεκ. ταυτότητα δημιουργεί σοβαρά ζητήματα"


"H Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Shinzo Abe έχει υποβάλει προς έγκριση στη Βουλή (National Diet of Japan http://en.wikipedia.org/wiki/National_Diet) ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα δημιουργηθεί το σύστημα «Ο Αριθμός μου», σύμφωνα με το οποίο κάθε Ιάπωνας πολίτης αλλά και ξένος υπήκοος θα πρέπει να αποκτήσει μια Ηλεκτρονική Ταυτότητα με ενσωματωμένο πλινθίο (τσιπάκι) που θα περιλαμβάνει και φωτογραφία του προσώπου του κατόχου. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση, θα ενισχύσει τη φορολογική δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στην κατανομή των κοινωνικών πόρων πρόνοιας.

Η κυβέρνηση ελπίζει να ξεκινήσει η χρήση του τον Ιανουάριο του 2016, αλλά το σύστημα έχει πολλά προβλήματα και κινδύνους. Η Βουλή θα πρέπει να συζητήσει εάν είναι πραγματικά αναγκαίο.

Επί του παρόντος, οι επιμέρους κυβερνητικές υπηρεσίες αποθηκεύουν σε ξεχωριστά συστήματα τις πληροφορίες για τους πολίτες που σχετίζονται με τη φορολογία, συντάξεις, την ιατρική και νοσηλευτική τους περίθαλψη κλπ. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν έναν μοναδικό αριθμό – ο οποίος θα δημιουργηθεί βασιζόμενος στον «κωδικό μητρώου κατοίκου» (resident register code) – και τα διάφορα στοιχεία τους θα ενσωματωθούν σε μια ενιαία ταυτότητα.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ετοιμάζουν διάφορα έγγραφα αλλά θα πρέπει μόνο να δείχνουν τις ταυτότητές τους, όταν ζητούν διάφορες διοικητικές και κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας. Επίσης δεν θα γίνονται λάθη κατά τη διαχείριση των αρχείων πληρωμής συντάξεων, επειδή ο αριθμός ταυτότητας θα είναι μόνιμος.

Η ευκολία όμως συνοδεύεται από πολλά προβλήματα και κινδύνους. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η διαρροή ή κλοπή των προσωπικών δεδομένων, όπως συχνά συμβαίνει ήδη σε on-lineσυνδέσεις, συναλλαγές. Επειδή το σύστημα καλύπτει όλους τους κατοίκους της Ιαπωνίας, η διαρροή των πληροφοριών θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας τρίτης, ανεξάρτητης επιτροπής για την ενίσχυση της εποπτείας, καθώς και τιμωρία των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται στη διαρροή δεδομένων με ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα έτη ή με χρηματική ποινή μέχρι ¥2 εκατομμύρια γεν (περίπου 16.700 €).

Αναρωτιέται κανείς αν αυτή η ρύθμιση θα είναι αρκετή για να αποτρέψει διαρροή πληροφοριών. Επίσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών θα είναι απαλλαγμένο από λάθη ή ότι θα έχει «ανοσία στην κατάχρηση» (σχόλιο ID-ont: εννοεί ότι είναι αδύνατον να μην μπορούν οι διαχειριστές των συστημάτων να αλλοιώσουν τα στοιχεία ή να τα κλέβουν και να τα πωλούν, βλ λίστα Λαγκάρντ).

Η κλοπή ταυτότητας είναι ένα άλλο πιθανό πρόβλημα. Κάποιος, δόλια, μπορεί να προσποιηθεί τον κάτοχο μιας κάρτας τρίτου προσώπου και να διαπράξει απάτες οι οποίες θα προκαλέσουν οικονομικές και άλλες ζημιές. Τέτοια εγκλήματα λαμβάνουν ήδη χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις βορειο-Ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Κορέα, όπου παρόμοια συστήματα είναι σε χρήση.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με την προσωπική τους φορολογία και των κοινωνικών παροχών μέσω του Διαδικτύου. Με αυτό τον τρόπο όμως οι πλούσιοι άνθρωποι θα έχουν πιθανότατα ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους απλούς εργαζόμενους επειδή έχουν την τεχνογνωσία και τα μέσα για να αξιοποιήσουν τις μειώσεις φόρων.

Επειδή ο αριθμός ταυτότητας θα πρέπει να βασίζεται «κωδικό μητρώου κατοίκου», οι άνθρωποι που επί του παρόντος δεν έχουν πιστοποιητικά διαμονής για διάφορους λόγους μπορεί να αποκλείονται από τις διοικητικές και κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας.

Αναμένεται ότι η κατασκευή του συστήματος θα κοστίσει 200 δις Γεν (πρίπου 1,67 δις €) ή περισσότερο. Το σύστημα θα έχει επίσης κόστος λειτουργίας. Το πρώτον και κύριον βέβαια είναι ότι το σύστημα αυτό θα εξοπλίσει την κυβέρνηση με τα μέσα για να γνωρίζει σημαντικές πληροφορίες για τις ζωές των ανθρώπων και να επεκτείνει τον έλεγχό της στον πληθυσμό. Η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά εάν το σύστημα των Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων έχει τόσα οφέλη για τους ανθρώπους έτσι ώστε τα οφέλη να υπερκερούν τα προβλήματα και τους κινδύνους του."



Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι άρθρο των Japan Times δηλαδή στην προηγμένη τεχνολογικά Ιαπωνία η οποία πολύ σύντομα θα αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα και θα μετατρέψει τους πολίτες της σε αριθμούς όπως και συμβαίνει λίγο πολύ σε όλον τον πλανήτη.

Τουλάχιστον εκεί αντιδρούν και προβληματίζονται, εδώ που είμαστε στην εποχή του λίθου γιατί δεν μιλάει κανείς;



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου