Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ο κόσμος δεν θέλει να γίνει ευτυχισμένος από τους Αμερικανούς...


Το σκάνδαλο με την ηλεκτρονική παρακολούθηση, την οποία διεξάγουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, ήταν μία ακόμα απόδειξη της πολιτικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» της Ουάσινγκτον.

Στην αποκλειστική συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο γερμανός συγγραφέας Ούλριχ Σάχτ τόνισε, ότι η σημερινή τάξη πραγμάτων πρέπει να αλλάξει: πρέπει να γίνει επιστροφή στον κεντρικό ρόλο των εθνικών κρατών και στο δικαίωμα των πολιτών να καθορίζουν την πολιτική ζωή της χώρας τους.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν όχι μονο τους απλούς χρήστες του Διαδικτύου, αλλά και τους Ευρωπαίους διπλωμάτες. Τι έδειξε αυτό το σκάνδαλο;

- Αυτό έδειξε, ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν να απειλήσουν οποιονδήποτε άνθρωπο. Είναι σαφές, ότι για τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν εμπόδια, η δράση τους ξεφεύγει πολύ από τα πλαίσια του κηρυγμένου πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Προφανώς, γίνεται λόγος και για βιομηχανική κατασκοπεία. Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ: η πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» είναι απαράδεκτη. Οι Αμερικανοί ασκούν κριτική σε όλους, όταν κάποιος συμπεριφέρεται όχι όπως θα ήθελαν αυτοί. Αλλά οι ίδιοι δεν τηρούν κανέναν κανόνα, όταν θεωρούν ότι ενεργούν για το εθνικό τους συμφέρον.

Μπορούμε να θεωρούμε τα δημοσιευμένα στοιχεία για την παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως πραγματική είδηση; Αφού είναι γνωστό σε όλους: οι μυστικές υπηρεσίες πάντα δραστηριοποιούνταν στο Διαδίκτυο. Δεν είναι μήπως όλα αυτά ένα παιχνίδι θεάτρου;

- Φυσικά, πολλοί πολιτικοί και στη Γερμανία, και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζαν ότι τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν. Όσο συμμετείχαν και οι ίδιοι σε αυτή τη δραστηριότητα, δεν προέκυπτε ζήτημα. Γι’ αυτό σήμερα είναι σημαντική η ύπαρξη τέτοιων ανθρώπων, όπως ο Σνόουντεν, οι οποίοι, διαθέτοντας την πληροφορία, έχουν το θάρρος να μιλήσουν για τις περιπτώσεις μη ελεγχόμενης παρακολούθησης.

Θα ληφθούν τώρα πρακτικά μέτρα, ώστε νομοθετικά να περιοριστούν και να τεθούν υπό έλεγχο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ξένων;

- Αυτό είναι πάντα ένα ζήτημα, που συνδέεται με την κυριαρχία. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι με την εθελοντική συμφωνία των κρατών μελών σε κάποιο βαθμό περιορίζουν την κυριαρχία τους. Αλλά οι Αμερικανοί είναι γνωστοί ότι στην πολιτική τους δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες και επιτρέπουν στον εαυτό τους να παραβιάζουν οποιονδήποτε νόμο.

Σήμερα οι διεθνείς σχέσεις καθορίζονται από τους νόμους του ρεαλισμού, και οι ΗΠΑ μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους να μην προσανατολίζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι δυνατόν με κάποιον τρόπο να επιστρέψει ο κυρίαρχος ρόλος του διεθνούς δικαίου;

- Πιστεύω ότι πρώτα είναι απαραίτητο στο επίπεδο της συνείδησης και στο διεθνές επίπεδο να αποκατασταθεί ο πρωταρχικός ρόλος του εθνικού κράτους, όπου ο πληθυσμός ελέγχει την επικράτειά του. Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας. Προσωπικά υποστηρίζω την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κρατών στη διεθνή πολιτική, την ενίσχυση των δομών τους, καθώς και των σχετιζόμενων με αυτό κανόνων διεθνούς δικαίου. Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι η σύγχρονη παρεμβατική φιλοσοφία θα διαβρώνει περαιτέρω το διεθνές δίκαιο. Η Αμερική πρέπει να εμπεδώσει, ότι ο κόσμος δεν θέλει να γίνει ευτυχισμένος από αυτήν.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν, ότι είναι απίθανο αυτή η ιστορία να επηρεάσει πραγματικά την πολιτική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ: η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ από τις ΗΠΑ, ώστε να επιχειρήσει κάποια πραγματικά βήματα.

- Οι πολιτικές ελίτ στην Ευρώπη είναι φανατικοί ουτοπιστές. Πιστεύουν σε ένα είδος «παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών». Έχουμε να κάνουμε όχι απλά με την πολιτική συμμάχων, αλλά με μία ιδεολογική πολιτική. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, αφού εδώ παιζουν ρόλο όχι τα λογικά κίνητρα και κριτήρια, αλλά τα ιδεολογικά. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μίας υπερατλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου, που εγώ προσωπικά τις θεωρώ μοιραίες. Δεν βλέπω κανένα όφελος για τους απλούς ευρωπαίους από ένα τέτοιο μέτρο. Γίνεται λόγος μόνο για το πώς η Αμερική θα αποκτήσει μία νέα αγορά.



Πηγή "Φωνή της Ρωσίας"

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου