Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 διεξάγεται στη Σκωτία το δημοψήφισμα σχετικά με το κεντρικό ερώτημα, που εδώ και πολλές δεκαετίες απασχολεί την κοινή γνώμη αυτής της χώρας: ανεξαρτησία ή παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο; Είναι ασφαλώς γνωστό ότι ανέκαθεν στη Σκωτία υπήρχε ένα δυναμικό κίνημα που υποστήριζε την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο και την αποκοπή των δεσμών με το Λονδίνο.
Η τάση αυτή είχε και έχει έντονα αρνητικά αισθήματα έναντι της Αγγλίας και θυμίζει την περίπτωση των Ιρλανδών εθνικιστών. Προσωπικότητες, όπως ο πασίγνωστος Σκωτσέζος ηθοποιός Σον Κόνερι, εκδηλώθηκαν υπέρ μιας αυτόνομης πορείας της πατρίδας τους. Όμως οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν ότι περίπου ένα 60% των Σκωτσέζων είναι κατά της ανεξαρτησίας και θα ψηφίσουν υπέρ του να παραμείνει η χώρα στο πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντιθέτως, ένα 40% τοποθετείται υπέρ της ανεξαρτησίας. Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που η Σκωτία τελικώς γίνει ανεξάρτητη, θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πλήρες κράτος-μέλος, και έτσι η Ε.Ε. θα αποκτήσει αυτομάτως και... 29ο μέλος!
Όλα αυτά έχουν εγείρει στους βρετανικούς πνευματικούς κύκλους πολλά και διάφορα ζητήματα. Τα οποία και φτάνουν έως την πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου συνολικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι σε περίπτωση επανεκλογής του το 2015 θα προκαλέσει σχετικό δημοψήφισμα εντός του 2017. Και εδώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μετρήσεις. Η κοινή γνώμη της χώρας είναι διχασμένη στο εν λόγω τεράστιο ζήτημα: 50%-50% είναι περίπου η αναλογία δυνάμεων στο ερώτημα «υπέρ» ή «κατά» της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη! Πάντως, υπάρχει μία μικρή απόκλιση υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε...
Στην πραγματικότητα η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου τη δεκαετία του 1990 να μην προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ δείχνει τη διάθεση του Λονδίνου για μία περισσότερο «χαλαρή» (και όχι στενή) σχέση με την ηπειρωτική Ευρώπη. Και η απόφαση εκείνη ιστορικά δικαιώθηκε, εφόσον σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέρος του προβλήματος του οικονομικού καρκίνου που μαστίζει την Ευρωζώνη.
Απ’ την άλλη, είναι γεγονός ότι στον δημόσιο βίο της Αγγλίας ουκ ολίγοι Σκωτσέζοι διαπρέπουν και είναι όλοι αυτοί πιο πολύ «Εγγλέζοι» κι απ’ τους ίδιους τους Εγγλέζους! Συνεπώς, αποτολμούμε την πρόβλεψη: η Σκωτία δεν θα αποσχιστεί τελικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, ολόκληρη δε η χώρα συνολικά θα τείνει προς αποχώρησή της από την Ε.Ε., όσο τα πράγματα στις Βρυξέλλες παραμένουν ασταθή και όσο η ζώνη του ευρώ αποδομείται λόγω της πλήρους απόκλισης του ευρωπαϊκού Βορρά με τον ευρωπαϊκό Νότο...
Ησαΐας Κωνσταντινίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου