Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Εσωτερικό νόμισμα για την Ελλάδα προτείνει ινστιτούτο των ΗΠΑ


Το νόμισμα θα χρησιμοποιείται μόνο για συναλλαγές εντός της Ελλάδας, όπως προτείνει το αμερικανικό ινστιτούτο Levy Economics Institute του Bard College.

Ένα ενδιάμεσο νόμισμα για την Ελλάδα, το οποίο θα χρησιμοποιεί κατά κόρον ο ιδιωτικός τομέας της χώρας, προτείνει το αμερικανικό ινστιτούτο Levy Economics Institute του Bard College.

Με έκθεσή του ρίχνει «λάδι στη φωτιά» σε μια περίοδο που θεωρείται ότι το ενδεχόμενο του Grexit ή των όποιων άλλων επιλογών έχει απομακρυνθεί.

Το ινστιτούτο, προτείνει το Geuro να έχει χρήση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό θα τακτοποιούνται κανονικά σε ευρώ. Ενδεικτικό είναι πάντως, ότι το ινστιτούτο δεν αναφέρεται σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά για ένα ενδιάμεσο στάδιο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ανακάμψει η εσωτερική οικονομία.

Το σενάριο που εξετάζει το Levy Economics Institute με βάση το Geuro είναι η κυβέρνηση να ξεκινήσει την καταβολή επιδομάτων ανεργίας με το ενδιάμεσο νόμισμα, όπως επίσης και να πληρώσει ένα μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, η μελέτη αναφέρει ότι με το νέο έτος, το 2015, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει από τους φορολογούμενους την πληρωμή ενός ποσοστού των φόρων και των εισφορών τους σε Geuro.



Το σκεπτικό
Το αμερικανικό ινστιτούτο επεξεργάστηκε το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας, κάνοντας χρήση του Geuro, να καταφέρει να μειώσεις τις αγορές εγχώριων προϊόντων σε ευρώ και να αυξήσει τις αγορές ξένων προϊόντων.

Στόχος, θα είναι η μείωση στη ζήτηση του ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιείται για αγορά καυσίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τη χώρα, αλλά και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις εξωτερικές της δανειακές υποχρεώσεις.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου