"Τελευταία προειδοποίηση" τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς τις ΗΠΑ απηύθυνε η Ρωσία προς την Τουρκία, αναφορικά με την κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ, βάσει της οποίας έχει καθοριστεί το νομικό καθεστώς διελεύσεως των στενών των Δαρδανελίων και παραμονής πολεμικών πλοίων κρατών που δεν βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, σε αυτήν, καθώς τις τελευταίες εβδομάδε η συνθήκη βάσει της οποίας κινούνται τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη στην Μαύρη Θάλασσα έχουν παραβιαστεί χονδροειδώς.
«Έχουμε παρατηρήσει ότι τα αμερικανικά πλοία έχουν, πολλές φορές, παραμείνει στη Μαύρη Θάλασσα περισσότερο από όσο επιτρέπει η Συνθήκη του Μοντρέ», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Εφιστούμε την προσοχή επ’ αυτού στις ΗΠΑ, αλλά και στην Τουρκία. Πρέπει να τηρηθούν οι όροι της συνθήκης αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός χωρίς να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες.
Πάντως οι Ρώσοι ήδη έχουν εγκαταστήσει συστοιχίες επακτίου αμύνης Ρ-800 Yakhont στην χερσόνησο της Κριμαίας και έχουν θέσει στο βεληνεκές των συγκεκριμένων υπερηχητικων πυραύλων cruise εδάφους-επιφανείας το αντιτορπιλικό «Truxtun» το οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα στην περιοχή, παραβιάζοντας την συνθήκη στην Μαύρη Θάλασσα.
Οι διαμαρτυρίες της Ρωσίας είναι τεκμηριωμένες και σύννομες καθώς το αντιτορπιλικό εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ 6 και 7ης Μαρτίου και έχει ξεπεράσει κατά μια εβδομάδα τον επιτρεπόμενο, βάσει της Συνθήκης, χρόνο παραμονής των 21 ημερών, στη Μαύρη Θάλασσα.
Η συνθήκη (στην οποία ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι και η Ελλάδα) απαγορεύει σε κράτη τα οποία δεν έχουν ακτές στην Μαύρη Θάλασσα να παραμένουν τα πλοία τους πάνω από 3 εβδομάδες όπως επίσης προβλέπει ότι κανένα πλοίο εκτοπίσματος μεγαλύτερου των 45.000 τόνων δεν επιτρέπεται να περάσει τα στενά, άρα αποκλείεται η είσοδος αεροπλανοφόρων στην Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία δεν έχει ακόμα δώσει απάντηση στις ρωσικές προειδοποιήσεις. Αν επιμείνει σε αυτή την τακτική η Ρωσία μπορεί ακόμα και να επιχειρήσει ναυτικό αποκλεισμό των Στενών στην έξοδό τους προς την Μαύρη Θάλασσα.
Απαντώντας η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ, δήλωσε πάντως, ότι το «Truxtun» θα εγκαταλείψει άμεσα στην περιοχή, αλλά θα αντικατασταθεί από άλλο πλοίο. μάλλον από το USS Donald Cook DDG 75 (το οποίο κάποιοι ευφάνταστοι το είδαν στο Αιγαίο έτοιμο να ... καταρρίψει το οργανικό ελικόπτερο της τουρκικής φρεγάτας τύπου MEKO-200 TN II TCG F244 Barbaros, επειδή δήθεν αναγνωρίστηκε ως "εχθρικό ίχνος")!
Εν πάση περιπτώσει η ρωσική προειδοποίηση έχει και ένα άλλο στόχο: Να καταδείξει ότι η Μαύρη Θάλασσα ξαναέγινε πλήρως ελεγχόμενη από το ρωσικό Ναυτικό...
Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Turkish Straits), είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.
Τα συμβαλλόμενα Μέρη της συνθήκης (Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία) αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης στα Στενά: «εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, με τη μέρα και τη νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία με οποιοδήποτε είδος φορτίου."
Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών.
Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά την διέλευση των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, χρονικός περιορισμός παραμονής, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου