Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΗΠΑ: Αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμός για την επιστημονική πρόοδο


Αισιόδοξοι, αλλά συχνά και προβληματισμένοι σχετικά με την τεχνολογική και την  επιστημονική πρόοδο και την επίδρασή της στην καθημερινή ζωή εμφανίζονται οι Αμερικανοί, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, το αμερικανικό κοινό αναμένει ότι τα επερχόμενα χρόνια θα αποτελέσουν μία περίοδο σημαντικών επιστημονικών αλλαγών, καθώς εφευρέσεις που κάποτε ήταν «περιορισμένες» στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας θα εισέλθουν στην καθημερινή ζωή, βλέποντας κοινή χρήση.

Στο πλαίσιο της έρευνας ερωτήθηκαν πολίτες σχετικά με ένα μεγάλο εύρος πιθανών επιστημονικών εξελίξεων – από θέματα ρομποτικής και βιοτεχνολογίας μέχρι πιο «φουτουριστικού» χαρακτήρα ενδεχόμενα, όπως η τηλεμεταφορά και ο αποικισμός του Διαστήματος.

Το 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ήταν αισιόδοξοι σχετικά με το πώς η τεχνολογία και η επιστήμη θα διαμορφώσουν το κοντινό μέλλον, δηλώνοντας ότι η ζωή στο επόμενο μισό του αιώνα θα γίνει καλύτερη εξαιτίας της, ενώ το 30% δήλωσε το αντίθετο. Το 81% θεωρούν ότι στα επόμενα 50 χρόνια αυτοί που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις θα μπορούν να λαμβάνουν όργανα που δημιουργούνται σε εργαστήρια, ενώ το 51% πιστεύουν ότι οι υπολογιστές θα μπορούν να δημιουργούν έργα τέχνης που δεν θα διακρίνονται από αυτά που θα φτιάχνονται από ανθρώπους. Ωστόσο, το κοινό διαπιστώνει όρια στο τι μπορεί να επιτύχει η επιστήμη μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (39%) αναμένουν ότι θα αναπτυχθεί τεχνολογία τηλεμεταφοράς αντικειμένων, και ένας στους τρεις (33%) πιστεύουν ότι θα αποικιστούν άλλοι πλανήτες. Επίσης, μόλις το 19% αναμένουν ότι η ανθρωπότητα θα μπορεί να ελέγξει τον καιρό στο κοντινό μέλλον.

Ωστόσο, παράλληλα εμφανίζονται σημαντικοί και ευρέως διαδεδομένοι προβληματισμοί για κάποια δείγματα τεχνολογικής προόδου που φαίνονται ικανά να βρεθούν μπροστά μας στο άμεσο μέλλον: το 66% θεωρούν ότι θα ήταν δυσμενής εξέλιξη εάν οι επίδοξοι γονείς μπορούσαν να επέμβουν στο DNA των παιδιών τους για να «βελτιώσουν» τους απογόνους τους, ενώ το 65% πιστεύουν ότι δεν θα ήταν καλή εξέλιξη το να αναλάβουν ανθρωπόμορφα ρομπότ τη φροντίδα ηλικιωμένων και αρρώστων. Αντίστοιχα, το 63% παρουσιάζονται αρνητικοί απέναντι στην προοπτική αδειοδότησης σε drones για πτήσεις στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ενώ το 53% πιστεύουν πως θα ήταν αλλαγή προς το χειρότερο εάν οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν να φέρουν εμφυτεύματα ή άλλες συσκευές που θα τους παρέχουν συνεχώς πληροφορίες για το περιβάλλον τους (ειδικά οι γυναίκες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένες για ένα μέλλον στο οποίο αυτές οι συσκευές είναι πολύ διαδεδομένες).

Το αμερικανικό κοινό είναι επίσης διχασμένο σχετικά με τα αυτοοδηγούμενα οχήματα: το 48% θα ήθελαν να δουν πώς είναι να επιβαίνει κανείς σε ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, ενώ το 50% δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Το 72% είναι αρνητικό απέναντι στην προοπτική εμφύτευσης συσκευής στον εγκέφαλο για βελτίωση της μνήμης ή των νοητικών δυνατοτήτων (θετικό ήταν το 26%), ενώ μόλις το 20% ήταν θετικό όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος που έχει συντεθεί σε εργαστήριο.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου