Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ποια ελάφρυνση χρέους; Μας «δένουν» για άλλα 50 χρόνια


-Παρουσιάζουν την επιμήκυνση ως «κούρεμα» 
-Κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου θα τεθεί το θέμα της ελάφρυνσης

Ένα από τα κρισιμότερα Eurogroup των τελευταίων ετών πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να θέσει επισήμως το θέμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του να εφαρμόσουν την απόφαση που είχαν λάβει το Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η Αθήνα προωθεί σχέδιο για επιμήκυνση των δανείων από την ευρωζώνη στα 50 έτη και μετατροπή του επιτοκίου τους από κυμαινόμενο σε σταθερό. Πάντως, η ευρωζώνη είναι μάλλον πιθανότερο να δεχθεί επιμήκυνση μέχρι τα 50 χρόνια.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση περιμένει μια ισορροπημένη δήλωση, η οποία αφενός μεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί πολιτικά, αφετέρου δε, δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Στο σημερινό Eurogroup οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να χαιρετίσουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα και να ανακοινώσουν την έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει εφόσον κριθεί απαραίτητη και υπό την προϋπόθεση της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος εκ μέρους της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν θα περιλαμβάνει καμία σαφή αναφορά για το θέμα της μείωσης του χρέους, κάτι που αφενός συνδέεται με το προεκλογικό κλίμα στην Ευρωζώνη και αφετέρου με το γεγονός ότι η σχετική απολογιστική έκθεση της τρόικας για το χρέος θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο, καθώς θα απασχολήσει την επόμενη αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση η λύση που συζητείται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος δεν συνιστά άμεσο κούρεμα του χρέους, αλλά οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του μειώνοντας μεσοπρόθεσμα τις δαπάνες για τόκους.

Δεν μιλάμε επομένως για καμία ελάφρυνση χρέους, αλλά για «υποδούλωση» για ακόμα περισσότερα χρόνια στους δανειστές. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοούμε…




Στο τραπέζι η επιμήκυνση
Το βασικό σενάριο που προωθεί η ελληνική πλευρά, είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη (τόσο των διμερών από τις χώρες της Ευρωζώνης, όσο και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) στα 50 έτη. Ταυτόχρονα, προωθεί και την μετατροπή του σημερινού χαμηλού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων (περίπου 0,8%) σε σταθερό.

Επίσης, θα σχεδιαστεί και το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επισήμως, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας που είναι προγραμματισμένος για το τέλος Αυγούστου, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια, με κοινή συνισταμένη όλων την επιμήκυνση και κυρίως το «κλείδωμα» των επιτοκίων των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Πρώτον: Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη στα 50 χρόνια. Σήμερα η μέση διάρκεια εξόφλησης των GLF δανείων (σ.σ. δάνεια από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης) συνολικού ύψους 52,9 δισ ευρώ είναι 17 χρόνια και η πρώτη δόση αποπληρωμής είναι το 2020. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια από τον EFSF, ανέρχονται σε 139,9 δισ. ευρώ, η μέση διάρκειά τους είναι 30 χρόνια και η πρώτη δόση θα καταβληθεί το 2023.

Από την επιμήκυνση θα προκύψει μία ελάφρυνση στις ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού για εξυπηρέτηση του χρέους της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ τα επόμενα 20 - 30 χρόνια. Θα υπάρξει αντίστοιχη επιβάρυνση μετά.

Δεύτερον: Παρέμβαση στα επιτόκια δανεισμού των GLF δανείων. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλλει για τα 52,9 δισ. ευρώ κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor 3μήνου συν 0,50%. Συνολικά, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,83%. Ωστόσο το Euribor αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί αισθητά και να φθάσει στα επίπεδα του 2-3%. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μετατροπή του σε σταθερό στα σημερινά επίπεδα.

Όλα αυτά όμως θα τεθούν σε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, αφού υπάρχουν ακόμη φωνές στις τάξεις του Ταμείου που πιέζουν για «κούρεμα», κάτι που δε γίνεται δεκτό από τους Ευρωπαίους.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το Eurogroup θα αναθέσει στην ομάδα των τεχνοκρατών εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (EuroWorking Group) να διαμορφώσει σενάρια που θα συζητηθούν σε επόμενες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, ενώ ο ορίζοντας για τη λήψη αποφάσεων τοποθετείται μετά το καλοκαίρι.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου