Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της κοινωνικής απόγνωσης

Bραζιλιάνος διαδηλωτής διαμαρτύρεται φορώντας ενα αυτοκόλλητο στο μέτωπό του που αναγράφει στα πορτογαλικά: «Χωρίς δικαιώματα, χωρίς κύπελλο»

Το 61% των βραζιλιάνων θεωρεί ότι το Μουντιάλ θα κάνει κακό στη χώρα

Την άποψη πως για την πλειοψηφία του βραζιλιάνικου πληθυσμού το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δεν αποτελεί αφορμή για πανηγυρισμούς, αλλά αποτελεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο «κοινωνικής απόγνωσης» εκφράζει με άρθρο τους στους αμερικανικούς Los Angeles Times ο Πάουλο Σοτέρο, διευθυντής στο Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο του Διεθνούς Κέντρου Γούντροου Ουίλσον.

Τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της διεξαγωγής του Μουντιάλ λόγω του υψηλού κόστους, απαιτώντας ποιοτικότερες δημόσιες υπηρεσίες και καταγγέλοντας την διαφθορά. Και λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη του Μουντιάλ, οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας αύξηση 12,2% των αποδοχών τους.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουνίου απ' το αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Pew, το 72% των Βραζιλιάνων που ρωτήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο δηλώνουν απογοητευμένοι με την εξέλιξη που θα έχει η κατάσταση αυτή της κοινωνικής έντασης για τη χώρα τους - τον Ιούνιο του 2013 αυτό το ποσοστό των απογοητευμένων κυμαινόταν στο 55%.

Επίσης, το 61% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως η διοργάνωση του Μουντιάλ θα κάνει κακό στη χώρα και μόλις το 35% θεωρεί πως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει αφορμή για οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, το 40% είναι πεπεισμένο πως το Παγκόσμιο Κύπελλο τελικά θα προξενήσει κακό στην διεθνή εικόνα της χώρας, ενώ 35% ισχυρίζονται το αντίθετο.

«Αυτό που συμβαίνει [οι διαδηλώσεις στους δρόμους] δεν είναι απαραίτητα κακό: οι ταραχές αυτές χρησιμεύουν για να περάσουν ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα όσον αφορά σε ζητήματα που είναι θεμελιώδη για τη Βραζιλία», σημειώνει ο Ρομπέρτο Ντε Μάτα, κοινωνικός ανθρωπολόγος του αμερικανικού πανεπιστημίου Νότρ Ντέιμ, προσθέτοντας με νόημα πως «υπό αυτή την έννοια, το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πια το «όπιο» του βραζιλιάνικου λαού, αλλά χρησιμεύει περισσότερο ως μια αφορμή κοινωνικής αφύπνισης».

«Με τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι βραζιλιάνοι δημοσκόποι της εταιρείας Datafolha, Μάουρο Παουλίνιο και Αλεσάντρο Τζανόνι υποστηρίζουν πως η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ θα έχει πρόβλημα αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά κέρδη», συνοψίζει ο Σοτέρο στο άρθρο του.

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση - αλλά και η αντιπολίτευση - δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτα από τη διοργάνωση του Μουντιάλ και δεν έχουν κανέναν λόγο να πανηγυρίζουν. Πλέον, υπάρχει στη Βραζιλία ένας αριθμός-ρεκόρ από ψηφοφόρους που λένε πως δεν τους ικανοποιεί κανένας υποψήφιος για την προεδρία και κανένα πολιτικό κόμμα».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου