Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Οδηγούν την Αργεντινή σε νέα χρεοκοπία


Αμερικανικό δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή το Μπουένος Άιρες να αποπληρώσει τα χρέη προς τους πιστωτές του στις ΗΠΑ και όχι στην Αργεντινή, την ίδια ώρα που η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ ζητούσε από την αμερικανική δικαιοσύνη μια "δίκαιη και αμερόληπτη" διαπραγμάτευση σε αυτήν τη δικαστική διαμάχη.

Η πρόταση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κίσιλοφ να ανταλλάξει τα ομόλογα που είχαν εκδοθεί με βάση το αμερικανικό δίκαιο με άλλα, που διέπονται από το δίκαιο της Αργεντινής "παραβιάζει τις αποφάσεις" του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και "η Δημοκρατία της Αργεντινής δεν έχει το δικαίωμα να υλοποιήσει αυτήν την πρόταση", σημειώνει στην απόφασή του ο δικαστής Τόμας Γκρίζα.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, ουσιαστικά επικυρώνοντας την απόφαση που είχε εκδώσει το δικαστήριο της Νέας Υόρκης με την οποία υποχρεωνόταν η Αργεντινή να αποπληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML Capital και Aurelius Management.

Μετά την κατάρρευση της οικονομίας της το 2001 η Αργεντινή αποπληρώνει σταδιακά το χρέος της, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 93% των ιδιωτών πιστωτών της δέχτηκε την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως το υπόλοοιπο 7% -κυρίως κερδοσκοπικά κεφάλαια- δεν συμφώνησε και κατέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την αποπληρωμή του 100% των ομολόγων που είχαν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές.

Την Παρασκευή η Κίρτσνερ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί να βρει μια λύση για να αποπληρώσει όλους τους πιστωτές της, ακόμη και τα κερδοσκοπικα κεφάλαια, κάτι που αρνιόταν μέχρι τώρα.

"Θέλουμε να τιμήσουμε το 100% των πιστωτών μας, το 92,45 που επαναδιαπραγματεύτηκαν το χρέος το 2005 και το 2010 και τους υπόλοιπους που δεν το έκαναν. Τους ζητάμε μόνο δίκαιους όρους", τόνισε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου