Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η φρίκη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε αριθμούς


Παρίσι: Εκατομμύρια οι νεκροί και οι τραυματίες, οι χήρες και τα ορφανά, οι απίθανοι αριθμοί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μας παρέχουν μια μικρή ένδειξη για το μέγεθος και την φρίκη του Μεγάλου Πολέμου το 1914-1918.

Η έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών εργαλείων κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα με αποτέλεσμα κάποιες φορές να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξυ των ιστορικών. Ο αριθμός των θυμάτων από τις ρωσικές και οθωμανικές πλευρές παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιος.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP έχει συντάξει τα πιο ευρέως αποδεκτά στοιχεία που σχετίζονται με τη σύγκρουση, παρέχοντας εκτιμήσεις στις περιπτώσεις όπου εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 70 ΕΘΝΗ: Το ποσοστό αυτό είναι αναχρονιστικό, δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις χώρες δεν είχαν ακόμη αποκτήσει την ανεξαρτησία τους από τις έξι αυτοκρατορίες και αποικιακές δυνάμεις - Αυστρία-Ουγγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία - στην καρδιά της σύγκρουσης.

Δεκάδες ανεξάρτητα έθνη πολέμησαν το καλοκαίρι του 1914, με τα υπόλοιπα να εμπλέκονται αργότερα στη σύγκρουση, όπως η Ιταλία το 1915 ή οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1917. Μαζί τα εμπόλεμα έθνη αντιπροσώπευαν πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωπους, ή περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού την δεδομένη στιγμή.

Μόνο περίπου 20 χώρες παρέμειναν ουδέτερες σε όλη τη σύγκρουση, οι περισσότερες από αυτές στη Λατινική Αμερική ή τη Βόρεια Ευρώπη.

70 εκατομμύρια στρατιώτες: Περίπου 20 εκατομμύρια άνδρες κινητοποιήθηκαν στην αρχή του πολέμου το 1914, ποσοστό που αυξήθηκε καθώς ο πόλεμος συνεχίστηκε και το πολεμικό πεδίο επεκτάθηκε.

Σχεδόν οι μισοί απο αυτους που κινητοποιήθηκαν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Οκτώ εκατομμύρια άνδρες κινητοποιήθηκαν στη Γαλλία, 13 εκατομμύρια στη Γερμανία, εννέα εκατομμύρια στην Αυστρία-Ουγγαρία, εννέα εκατομμύρια στη Βρετανία και τη Βρετανική Αυτοκρατορία (κυρίως Ινδία), 18 εκατομμύρια στη Ρωσία, έξι εκατομμύρια στην Ιταλία, τέσσερα εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.



10 εκατομμυρια στρατιώτες νεκροι, 20 εκατομμύρια τραυματίες

Γαλλία: 1,4 εκατομμύρια νεκροί, 4,2 εκατ. τραυματίες

Γερμανία: 2 εκατομμύρια νεκροί, 4,2 εκατ. τραυματίες

Αυστρία-Ουγγαρία: 1,4 εκατομμύρια νεκροί, 3,6 εκατ. τραυματίες

Ρωσία: 2 εκατομμύρια νεκροί, πέντε εκατομμύρια τραυματίες

Βρετανία και Βρετανική Αυτοκρατορία: 960.000 νεκροί, δύο εκατομμύρια τραυματίες, εκ των οποίων 760.000 για τη Βρετανία, 62.000 για την Αυστραλία, 61.000 για τον Καναδά, 54.000 για την Ινδία.

Ιταλία: 600.000 νεκροί, ένα εκατομμύριο τραυματίες

Οθωμανική Αυτοκρατορία: 800.000 νεκροί

Η Σερβία υπέστη τις χειρότερες απώλειες αναλογικά με το μέγεθος του στρατού της, με 130.000 νεκρούς και 135.000 τραυματίες - τα τρία τέταρτα των δυνάμεών της.

Οι εμβληματικές μάχες του Βερντέν και του Σομ, το 1916, άφησαν 770.000 και 1,2 εκατομμύρια νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους αντίστοιχα.

Οι περισσότερες ανθρωπινες ζωές χάθηκαν στις πρώτες μέρες του πολέμου, με 27.000 Γάλλους στρατιώτες νεκρούς σε μια μέρα στις 22 Αυγούστου 1914, την πιο θανατηφόρα μέρα στην ιστορία του γαλλικού στρατού.

70% των νεκρών και των τραυματιών επλήγησαν από τα πυρά πυροβολικού. Μεταξύ πέντε και έξι εκατομμύρια ακρωτηριαστηκαν. Δηλητηριώδη αέρια, που χρησιμοποιήθηκαν στο πεδίο της μάχης για πρώτη φορά, πήραν 20.000 ζωές - σχετικά λίγες αν σκεφτεί κανείς το σύνολο των νεκρών.

Εκατομμύρια άμαχοι νεκροί: Εκτός από τις στρατιωτικές απώλειες, πολλά εκατομμύρια άμαχοι χάθηκαν στις μάχες. Ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι μέχρι και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ρωσικό εμφύλιο πόλεμο και άλλες παρατεταμένες συγκρούσεις που συνέχισαν να σιγοβράζουν μετά το 1918 στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Επιδημία ισπανικής γρίπης που ξέσπασε στο τέλος του πολέμου κόστισε τις ζωές 20 έως 40 εκατομμυρίων ανθρώπων σε πληθυσμους που ειχαν αποδυναμωθεί λογω έλλειψης τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.



Εξι εκατομμύρια αιχμάλωτοι πολέμου

20 εκατομμύρια ζουν υπό κατοχή στο τέλος του 1915, οι περισσότεροι από αυτούς στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Σερβία, υπο τον γερμανικό, αυστρο-ουγγρικό και Βουλγαρικο ζυγό.

10 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, οι περισσότεροι από αυτούς στη Ρωσία, Σερβία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Αρμενία.

3 εκατομμύρια χήρες θυμάτων του πολέμου 6 εκατομμύρια ορφανά

1,3 εκατομμύρια όλμοι εκτοξεύθηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς στο Δυτικό Μέτωπο, συμπεριλαμβανομένων και 330 εκατομμύρια από το γαλλικό πυροβολικό και 60 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερντέν.

10 δισεκατομμύρια γράμματα και πακέτα εστάλησαν μεταξύ των μαχητών στο δυτικό μέτωπο και των αγαπημένων τους σε 50 μήνες συγκρούσεων.

180 δισεκατομμύρια δολάρια: Το εκτιμώμενο κόστος του πολέμου για τις επτά κύριες εμπόλεμες χώρες - Αυστρία-Ουγγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δύο τρίτα του κόστους επιβεβαιώθηκαν από τους Συμμάχους και το ένα τρίτο από τις Κεντρικές Δυνάμεις. Περίπου τρεις έως τέσσερις φορές το συνδυασμένο ΑΕΠ των ευρωπαϊκών δυνάμεων, που είχαν καταστραφεί από τη σύγκρουση.




Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου