Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ακούν και αναλύουν τα «τιτιβίσματα» οι ΗΠΑ


Εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανήσει οι στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προκειμένου να παρακολουθούν και να αναλύουν το προφίλ των χρηστών των social media. Ανάμεσα στους πρώτους στόχους της παρακολούθησης ήταν οι διαδηλωτές του Occupy Wall Street και της Αραβικής Άνοιξης.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε άμεσα ή έμμεσα από το ερευνητικό τμήμα του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, γνωστό ως Darpa. Μεταξύ άλλων, στην έρευνα έχουν συμπεριληφθεί χιλιάδες χρήστες από Facebook, Twitter, Pinterest και Kickstarter, για τη μελέτη των κοινωνικών δεσμών και για το πώς διαδίδονται τα μηνύματα. Η έρευνα συμπεριέλαβε από ανάλυση συμπεριφορών μέχρι και τα tweets διασημότητων, όπως οι τραγουδιστές Lady Gaga και Τζάστιν Μπίμπερ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την επιρροή τους στο Twitter.

To Darpa δημοσίευσε μια μελέτη για το πώς οι ακτιβιστές του κινήματος Occupy Wall Street χρησιμοποίησαν το Twitter, καθώς και μια σειρά από έρευνες σχετικά με την παρακολούθηση ανάρτησης μηνυμάτων στο Διαδίκτυο και το πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των χρηστών οι ενέργειές τους.

Το πρόγραμμα αυτό που φέρει την ονομασία SMISC παρουσιάστηκε το 2011 και λειτουργούσε μέσω της χρηματοδότησης πανεπιστημίων για σχετική έρευνα. 

Τα έγγραφα της NSA, που διέρρευσαν μέσω του Εντουαρντ Σνόουντεν, και αποκάλυψαν το παράνομο παγκόσμιο δίκτυο παρακολουθήσεων έδειχναν και ότι οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εστιάσει με σχεδιασμούς τους στη χρησιμοποίηση των social media με σκοπό την προπαγάνδα, τη δυσφήμηση και την εξαπάτηση.

Πρόσφατα, δε, το Facebook ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ψυχολογικό πείραμα σε 700.000 χρήστες εν αγνοία τους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου