Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Γερμανία


Η Ουάσιγκτον έχει «μακρά παράδοση» στη διεξαγωγή εμπορικών πολέμων, εάν είναι ευνοϊκοί για την αμερικανική οικονομία, και η περίπτωση της Deutsche Bank είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Βουλής Πίτερ Ραμσάουερ σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag.

Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό, η απειλή για να εξαναγκαστεί η Deutsche Bank να πληρώσει 14 δισεκατομμύρια πρόστιμο για τις πωλήσεις τοξικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων κατά την περίοδο διόγκωσης της φούσκας της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου πριν το 2008 «έχει τα χαρακτηριστικά ενός οικονομικού πολέμου».

Ένας άλλος Γερμανός πολιτικός, σύμμαχος της Μέρκελ, ο Μάρκους Φέμπερ, θεωρεί ότι η έρευνα γύρω από τη Deutsche Bank ήταν μια απάντηση «οφθαλμός αντί οφθαλμού» από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μετά την επιβολή των Βρυξελλών προστίμου 13 δισ. δολαρίων στην Apple.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε στις 30 Αυγούστου του 2016 την Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία το ιλιγγιώδες ποσό των 13 δισ. ευρώ ως αναδρομικούς φόρους.

Το πρόστιμο αυτό θεωρήθηκε ότι έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αιχμή τη φορολογία των αμερικανικών πολυεθνικών, την απώλεια φορολογικών εσόδων για τις ΗΠΑ προς όφελος της Ευρώπης αλλά και το εύρος παρέμβασης της Κομισιόν σε θέματα εθνικής φορολογικής πολιτικής.

Νωρίτερα φέτος η γερμανική Volkswagen συμφώνησε να πληρώσει 16.5 δισεκατομμύρια δολάρια πρόστιμο στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου