Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Υπόγειος ωκεανός «και σε δεύτερο φεγγάρι του Κρόνου»


Η Διώνη, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου, διαθέτει πιθανώς ένα υπόγειο ωκεανό βαθιά κάτω από την επιφάνειά της, σύμφωνα με εκτιμήσεις βέλγων επιστημόνων, που ανέλυσαν δεδομένα της αποστολής Cassini που εξερευνά το σύστημα του Άρχοντα του Δαχτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος από το 2004.

Οι επιστήμονες έχουν πειστεί ότι υπόγειο ωκεανό και μάλιστα πιθανώς φιλικό στην ζωή διαθέτει άλλος ένας παγωμένος δορυφόρος του Κρόνου, ο Εγκέλαδος. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τις ανακοινώσεις για την ύπαρξη υπόγειων ωκεανών στον Πλούτωνα και στην Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία.


Ερευνητές του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου, με επικεφαλής τον Μίκαελ Μπιουθ ανέλυσαν τα στοιχεία βαρύτητας για τη Διώνη, τα οποία συνέλεξε το Cassini. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορούν να εξηγηθούν μόνο αν σε βάθος 100 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου, υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός.

Ο ωκεανός αυτός εκτιμάται ότι έχει βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων και περιβάλλει τον μεγάλο βραχώδη πυρήνα της Διώνης. Από αυτή την άποψη, το εσωτερικό της μοιάζει με του Εγκέλαδου. Μόνο που στην περίπτωση του τελευταίου ο υπόγειος ωκεανός βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια του, όπως συμβαίνει και με τον σχετικά επιφανειακό υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης, δορυφόρου του Δία. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι ο ωκεανός της Διώνης έχει τεράστια ηλικία, ίσως από τότε σχεδόν που δημιουργήθηκε ο δορυφόρος, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί ακόμη και μικροβιακή ζωή.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου