Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2002

Ηθικά διλήμματα και θύελλα αντιδράσεων για τη γέννηση (;) του πρώτου ανθρώπινου κλώνου

Η Γαλλίδα επιστημονική διευθύντρια της Clonaid και μέλος της αίρεσης των ραελιανών, Μπριζίτ Μπουασελιέ

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι ισχυρισμοί της στενά συνδεδεμένης με την αίρεση των ραελιανών εταιρείας Clonaid περί γέννησης του πρώτου ανθρώπινου κλώνου. Τζορτζ Ο.Μπους και Ζακ Σιράκ καταδικάζουν και ζητούν άμεση διά νόμου απαγόρευση του αναπαραγωγικού κλωνισμού.

Λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη Τύπου της επιστημονικής διευθύντριας και μέλος της σέκτας, Μπριζίτ Μπουασελιέ, η οποία ανακοίνωσε και επισήμως -δίχως να παράσχει καμμία απόδειξη- τη γέννηση με καισαρική τομή και από Αμερικανίδα μητέρα της Εύας, θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε σε όλο τον κόσμο με επιστήμονες να αμφισβητούν την αξιοπιστία των ισχυρισμών της.

«Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω ότι ο πρώτος ανθρώπινος κλώνος γεννήθηκε» δήλωσε η Γαλλίδα βιολόγος, συμπληρώνοντας ότι «το βρέφος ήλθε στον κόσμο με καισαρική τομή στις 11:55 της Πέμπτης, ζυγίζει 3,1 κιλά και χαίρει άκρας υγείας». Η Μπουασελιέ δεν αποκάλυψε σε ποιά χώρα γεννήθηκε η Εύα, αν και νωρίτερα εκπρόσωπος της Clonaid είχε δηλώσει πως ο κλώνος ήλθε στη ζωή εκτός ΗΠΑ.

Καταδικάζουν Μπους και Σιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Ο.Μπους, έσπευσε να καταδικάσει τον κλωνισμό ανθρώπων για αναπαραγωγικούς σκοπούς, αξιώνοντας παράλληλα από το Κογκρέσο την άμεση διά νόμου απαγόρευση της γέννησης κλωνοποιημένων βρεφών.

«Όπως η πλειοψηφία Αμερικανών πολιτών, ο πρόεδρος εκτιμά οτι ο κλωνισμός ανθρώπων είναι πολύ ανησυχητικός και επομένως υποστηρίζει σθεναρά νομοσχέδιο που θα τον απαγορεύει στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν, στο Κρόφορντ του Τέξας, όπου βρίσκεται αυτό το διάστημα ο Τζορτζ Ο.Μπους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήλθε και η σκληρή ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο κλωνισμός για αναπαραγωγικούς σκοπούς θεωρείται έγκλημα στη χώρα του. Ο Σιράκ έχει, άλλωστε, πολλάκις στο παρελθόν καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν ταχύτερα προς την σύνταξη συνθήκης για την απαγόρευση του ανθρώπινου κλωνισμού διεθνώς.

 
Ανοιξε ο Ασκός του Αιόλου;
Όσον αφορά στην Εύα, σύμφωνα με την Μπριζίτ Μπουασελιέ -καθηγήτρια Χημείας στο Κολέγιο Χάμιλτον της Νέας Υόρκης, προέδρου της Clonaid και επιστημονικής συμβούλου της αίρεσης των ραελιανών- ο πρώτος ανθρώπινος κλώνος θα επιστρέψει εντός των επόμενων τριών ημερών στο σπίτι των Αμερικανών γονιών του.

Η Γαλλίδα βιολόγος που ασπάζεται την αίρεση που ιδρύθηκε το 1973 από τον Γάλλο πρώην δημοσιογράφο Κλον Βοριλόν, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο Κεμπέκ αποκαλώντας εαυτόν Ραέλ, τόνισε επιπλέον πως «ανεξάρτητος επιθεωρητής» θα λάβει δείγματα DNA από το μωρό και τη μητέρα, ώστε να αποδειχθεί ότι είναι ταυτόσημα.

Σε αυτό που συγκλίνει, πάντως, η μεγαλύτερη μερίδα των επιστημόνων -πέραν του ότι δεν πείθονται για την αξιοπιστία των ισχυρισμών Clonaid και ραελιανών- είναι ότι φαίνεταιι να ανοίγει πλέον ο Ασκός του Αιόλου όσον αφορά στις προσπάθειες δημιουργίας ανθρώπινων κλώνων.

Ήδη ο Ιταλός γενετιστής, Σεβερίνο Αντινόρι, αναμένει στις αρχές Ιανουαρίου τη γέννηση του... δικού του ανθρώπινου κλώνου, αν και φαίνεται πως η Clonaid ήλθε την Παρασκευή να του κλέψει τη δόξα. Τη γέννηση κλώνων αναμένει εντός του νέου έτους και ο πρώην συνεργάτης του, Πάνος Ζαβός, ενώ για να διατηρήσει το ενδιαφέρον ζωντανό η Μπριζίτ Μπουασελιέ γνωστοποίησε επίσης ότι άλλοι τέσσερις «κλωνάνθρωποι» θα έλθουν στη ζωή το 2003.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου