Δευτέρα 8 Μαρτίου 2004

Το Beagle πιθανότατα συνετρίβη στον Αρη λόγω υπερβολικής ταχύτητας


Η βρετανική διερευνητική συσκευή Beagle που χάθηκε στον Αρη ανήμερα τα Χριστούγεννα πιθανότατα συνετρίβη επειδή δεν επιβραδύνθηκε αρκετά κατά την κάθοδό της στην αρειανή ατμόσφαιρα, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι δημιουργοί της.

Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες εντόπισαν σε φωτογραφίες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη μια σειρά από τέσσερις φωτεινές κηλίδες, οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν ίχνη του αλεξίπτωτου και των αερόσακων του Beagle.

Σε συνάντηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας στο Λονδίνο, η ομάδα του Beagle ανέφερε πως η πυκνότητα της ατμόσφαιρας είχε μειωθεί τις ημέρες πριν από την άφιξή του, με αποτέλεσμα το αλεξίπτωτο και οι αερόσακοι που το προστάτευαν να μην αρκούν για την επιβράδυνσή του.

Αιτία ήταν μια αμμοθύελλα που κάλυψε μεγάλο μέρος του πλανήτη: η σκόνη απορρόφησε μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, θέρμανε την ατμόσφαιρα και προκάλεσε τη διαστολή της.

Μείωση της ατμοσφαιρικής πυκνότητας είχαν αναφέρει και τα όργανα του ρομπότ Spirit της NASA , το οποίο προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στον Κόκκινο Πλανήτη στις αρχές Ιανουαρίου. Οι μετρήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να τροποποιηθούν οι παράμετροι εισόδου για το πανομοιότυπο ρομπότ Opportunity, που προσεδαφίστηκε σε υψηλότερο υψόμετρο τρεις εβδομάδες αργότερα.

Το Beagle επρόκειτο να προσγειωθεί στην πεδιάδα Isidis Planitia στις 04:54 ώρα Ελλάδας στις 25 Ιανουαρίου. Επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια σειρά από τεστ που ίσως αποκάλυπταν αν κάποτε ο Αρης φιλοξενούσε ζωντανούς οργανισμούς.

Μέχρι σήμερα ενδείξεις ζωής στον Αρη είχαν αναζητήσει άμεσα μόνο τα δύο αμερικανικά σκάφη Viking τη δεκαετία του 1970.

To Beagle μεταφέρθηκε μέχρι τον γειτονικό πλανήτη από το μητρικό σκάφος Mars Express της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), από το οποίο αποσυνδέθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Σε φωτογραφίες που τράβηξε το Mars Express λίγο μετά την αποσύνδεση διακρίνεται ένα αντικείμενο άγνωστης ταυτότητας, το οποίο εξετάζουν τώρα οι επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τι πήγε στραβά.

Πάντως το Mars Express τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και έχει ήδη αρχίσει τη μετάδοση πολύτιμων νέων δεδομένων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου