Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004

Νέα τηλεσκόπια για την αναζήτηση εξωγήινων χρηματοδοτεί ο μεγιστάνας Πολ Αλεν


Ακόμα 13,5 εκατ. δολάρια δώρισε ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Αλεν στο Ινστιτούτο SETI που προσπαθεί να εντοπίσει σήματα εξωγήινων πολιτισμών. Ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου χρηματοδοτεί την κατασκευή μιας συστοιχίας 200 ραδιοτηλεσκοπίων στην Καλιφόρνια.

Η ανακοίνωσε έγινε κατά την τελετή των εγκαινίων της Συστοιχίας Τηλεσκοπίων Allen το Σάββατο στο Πάλο Αλτο. «Προφανώς, αν μπορούσαμε να ανακαλύψουμε ένα [εξωγήινο] σήμα, θα ήταν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα όλων των εποχών» σχολίασε ο Αλεν.

«Το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται συχνά η επιστημονική φαντασία είναι η επαφή με εξωγήινα είδη και φυσικά αυτό είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και διασκεδαστικό για μένα» συνέχισε ο μεγιστάνας, που πρόσφατα χρηματοδότησε την κατασκευή μουσείου επιστημονικής φαντασίας στη γενέτειρά του, το Σιάτλ.


 
Ένα εκατομμύριο άστρα-στόχοι
Το Ινστιτούτο SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence ή Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης) σκοπεύει να εγκαταστήσει ένα δίκτυο με συνολικά 350 ραδιοτηλεσκόπια, συνδεδεμένα με υπολογιστικό δίκτυο, σε μια ερημική έκταση 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

Τα ραδιοτηλεσκόπια αναλύουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το Διάστημα, αναζητώντας σήματα που δεν θα ήταν δυνατόν να δημιουργηθούν από φυσικά φαινόμενα.

«Περάσαμε την περασμένη δεκαετία εξετάζοντας λιγότερα από χίλια άστρα-στόχους» ανέφερε η Τζιλ Τάρτερ, διευθύντρια ερευνών του SETI και πηγή έμπνευσης για το ρόλο που ερμήνευσε η Τζόντι Φόστερ στην ταινία Επαφή. «Με αυτή τη δωρεά, θα μπορέσουμε να ερευνήσουμε από 100.000 έως ένα εκατομμύριο άστρα εντός της επόμενης δεκαετίας» εξήγησε.

Το SETI ιδρύθηκε από τον διάσημο Αμερικανό Αστρονόμο και εκλαϊκευτή της επιστήμης Καρλ Σέιγκαν. Το αμερικανικό Κογκρέσο διέκοψε τη χρηματοδότηση του ινστιτούτου τη δεκαετία του 1990, ωστόσο το πρόγραμμα διασώθηκε από ιδιώτες.

Ο Αλεν, του οποίου η προσωπική περιουσία ανέρχεται στα 36 δισ. δολάρια, είχε παλαιότερα δωρίσει ακόμα 11,5 εκατ. δολάρια, τα οποία διατέθηκαν για την κατασκευή τριών ραδιοτηλεσκοπίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα τηλεσκόπια χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης, αλλά και για για αστρονομικές έρευνες, όπως η μελέτη των κβάζαρ και του σχηματισμού των άστρων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου