Τρίτη 2 Μαρτίου 2004

Ο Άρης υπήρξε ικανός να φιλοξενήσει ζωή, «αποφαίνεται» το ρομπότ Opportunity

Πετρώματα του Αρη διαβρώθηκαν λόγω της ύπαρξης νερού, υπογραμμίζει η NASA  

Ενδείξεις για την παρελθούσα ύπαρξη άφθονου νερού ώστε να υποστηρίξει ζωή εντόπισε κατά την «επίσκεψή» του στον Κόκκινο Πλανήτη ο ρομποτικός γεωλόγος Opportunity -δίχως όμως να ανακαλύψει ίχνη ζώντων οργανισμών- ανακοίνωσε η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν Reuters και Associated Press, το διαστημικό ρομπότ έφερε στο φως σαφείς αποδείξεις -αυτός ήταν, άλλωστε, και ο στόχος της αποστολής του στον Κόκκινο Πλανήτη- πως κατά το παρελθόν νερό κυλούσε ή λίμναζε στην επιφάνεια του Αρη.

«Το Opportunity προσεδαφίστηκε σε περιοχή του Αρη, όπου κάποτε κυλούσε υγρό νερό στην επιφάνεια» δήλωσε ο αξιωματούχος της NASA Έντ Γουέιλερ για να συμπληρώσει πως «η περιοχή αυτή θα μπορούσε να έχει αποτελέσει ένα καλό, οικήσιμο περιβάλλον».

Το Opportunity προσεδαφίστηκε σε μικρό κρατήρα κοντά στον ισημερινό του Αρη, στη μεγαλύτερη πεδιάδα του πλανήτη γνωστή ως Meridiani Planum. Τα πετρώματα εκεί αποδεικνύουν ότι έχουν έλθει σε επαφή με πολύ νερό κατά το γεωλογικό τους παρελθόν.

H Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ -η οποία διεξάγει τις τελικές αναλύσεις επί των πετρωμάτων με τις κάμερες του ρομπότ, φασματόμετρα και μηχανικά εργαλεία- τονίζει ότι δίχως αμφιβολία τα εν λόγω πετρώματα διαβρώθηκαν λόγω της ύπαρξης νερού.

«Πιστεύουμε ότι σε αυτή την περιοχή του Αρη υπήρχε για αρκετό καιρό στο παρελθόν ένα περιβάλλον κατάλληλο για ζωή. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι υπήρχε και ζωή» φρόντισε να ξεκαθαρίσει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της αποστολής Στιβ Σκουίρς.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου