Τρίτη 9 Μαρτίου 2004

Παράταση ζωής για τους δίδυμους ρομποτικούς γεωλόγους του Αρη


Τα ρομπότ Spirit και Opportunity που αναζητούν ενδείξεις νερού στον Αρη θα «επιζήσουν» στο εξωγήινο περιβάλλον για συνολικά 240 ημέρες, περίπου 150 ημέρες περισσότερο από ό,τι εκτιμούσε η NASA. Τα δύο οχήματα φαίνεται ότι εξοικονομούν ενέργεια.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το BBC, μηχανικοί της αποστολής ανέλυσαν δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας στα ρομπότ και παρουσίασαν τις προβλέψεις τους στο συνέδριο για τον Αρη που πραγματοποιεί στο Λονδίνο η βρετανική Βασιλική Εταιρεία.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι ηλιακοί συλλέκτες που τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό τα δύο ρομπότ είναι εξαιρετικά αποδοτικοί. Παρόλο που στο βόρειο ημισφαίριο του Αρη αυτή την περίοδο έρχεται χειμώνας, οι συλλέκτες επαρκούν για μήνες ακόμα.

Παράλληλα, τα δίδυμα οχήματα καταναλώνουν σχετικά λίγη ενέργεια για να θερμάνουν τα ευαίσθητα εξαρτήματά τους, καθώς το αρειανό κλίμα αποδεικνύεται θερμότερο από το αναμενόμενο.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) που ελέγχουν την αποστολή παραδέχονται πάντως ότι η αρχική πρόβλεψη των τριών μηνών ήταν εσκεμμένα συντηρητική.

Το Spirit συμπληρώνει την Τρίτη 64 αρειανές ημέρες, γνωστές ως σολ, εξερεύνησης του Κρατήρα Γκούσεβ. Έχει ήδη εντοπίσει μεταλλικά άλατα στα γύρω πετρώματα, τα οποία πιθανότατα αποτέθηκαν εκεί από υγρό νερό.

Το Οppotyunity, που έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη 20 ημέρες αργότερα, διαπίστωσε από αναλύσεις βράχων ότι τουλάχιστον μέρος της Ισημερινής Κοιλάδας, της μεγαλύτερης πεδιάδας του Αρη, καλυπτόταν κάποτε άπό νερό.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου