Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007

Απέραντα τα αποθέματα παγωμένου νερού στο νότιο πόλο του Αρη


Το ραντάρ του ευρωπαϊκού σκάφους Mars Express ανίχνευσε στο νότιο πόλο του Αρη αποθέματα πάγου νερού τόσο μεγάλα, ώστε αν έλιωναν θα κάλυπταν τον πλανήτη με έναν παγκόσμιο ωκεανό βάθους 11 μέτρων.

Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπάρχει παγωμένο νερό στους πόλους και στο υπέδαφος του Αρη, ο όγκος των αποθεμάτων δεν είχε μετρηθεί μέχρι σήμερα με τόση ακρίβεια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Στο νότιο πόλο διακρίνεται ένα λευκό κάλυμμα από πάγο νερού και διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι το κάλυμμα αυτό αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο μέρος του παγωμένου νερού που υπάρχει στο υπέδαφος, κρυμμένου κάτω από ένα στρώμα σκόνης.

Τα υπόγεια στρώματα πάγου έχουν έκταση περίπου όσο το Τέξας. Σε ορισμένα σημεία ο πάγος έχει πάχος έως και 3,7 χιλιόμετρα, γράφουν στο Science οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέφρι Πλοτ του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA (JPL), το οποίο κατασκεύασε το ραντάρ του ευρωπαϊκού Mars Express.

Ο σημερινός Αρης είναι ψυχρός και ξηρός, ωστόσο πιστεύεται ότι κάποτε ήταν θερμότερος, με μεγάλους όγκους υγρούς νερού, και ίσως φιλοξενούσε ζωή, έστω και μικροβιακή.

Πρόσφατες παρατηρήσεις, που ανακοινώθηκαν το Νοέμβριο, υποδεικνύουν ότι μικρές ποσότητες νερού αναβλύζουν ακόμα από το υπέδαφος κατά διαστήματα.

«Η ζωή όπως την ξέρουμε χρειάζεται νερό [...] Αν περιμένουμε να βρούμε ζωή στον σημερινό Αρη πρέπει να ελέγξουμε τοποθεσίες όπου το νερό είναι διαθέσιμο» σχολίασε ο Πλοτ. «Οι πολικές περιοχές οπωσδήποτε είναι στόχος, καθώς είμαστε βέβαιοι ότι εκεί υπάρχει αρκετό νερό»

Ο ερευνητής, που έχει αρχίσει ήδη να εξετάζει και το βόρειο πόλο του πλανήτη, εκτιμά πάντως ότι σημερινά αποθέματα στους πόλους αντιστοιχούν σε ένα μικρό μόνο ποσοστό, ίσως 10%, του νερού που κάποτε υπήρχε στον Αρη. Ένα ακόμα μέρος ίσως κρύβεται στο υπέδαφος, ενώ το υπόλοιπο χάθηκε στο Διάστημα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου