Τετάρτη 7 Μαρτίου 2007

Για φέτος προγραμματίζεται η πρώτη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη


Η Κίνα θα εκτοξεύσει εντός του 2007 σκάφος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, και εντός των επόμενων 15 ετών θα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει και επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι, δήλωσε αξιωματούχος του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.

Ο δορυφόρος «Τσανγ-ε Ι» θα εκτοξευτεί «αργότερα φέτος» με κινεζικό πυραυλοφορέα Long March 3-A, δήλωσε ο Χουάνγκ Τσουνπίνγκ, επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού σκαφών στο κινεζικό πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών.

Το σκάφος θα μεταδώσει τρισδιάστατες εικόνες της Σελήνης, τα μελετήσει τα σεληνιακά μικροκύματα και θα μετρήσει το πάχος του φλοιού της, δήλωσε ο Χουάνγκ στο πρακτορείο Νέα Κίνα, όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσον αφορά την επανδρωμένη αποστολή, αυτή θα βασιστεί στον πυραυλοφορέα επόμενης γενιάς, που πιθανότατα θα φέρει το όνομα Long March 5. Ο φορέας αυξημένου ωφέλιμου φορτίου, του οποίου οι πυραυλοκινητήρες έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία, θα είναι έτοιμος για εκτόξευση σε «επτά ή οκτώ χρόνια».

Όπως αναφέρει το Reuters, αξιωματούχος του διαστημικού προγράμματος είχε δηλώσει πέρυσι ότι η Κίνα σχεδιάζει ρομποτική αποστολή στη Σελήνη το 2007, προσελήνωση το 2012 και μεταφορά δειγμάτων από τη Σελήνη στη Γη το 2017.

«Ο στόχος να στείλουμε άνθρωπο στη Σελήνη σίγουρα μπορεί να επιτευχθεί σε 15 χρόνια, αν και θα μπορούσαν να εμφανιστούν αναπάντεχες δυσκολίες» δήλωσε τώρα ο Χουάνγκ.

Η Κίνα έγινε τρίτη χώρα του κόσμου με δυνατότητα επανδρωμένων διαστημικών αποστολών, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όταν ο ασττοναύτης Γιάνγκ Λιούι πιλόταρε το Shenzhou V σε μια σύντομη αποστολή τον Οκτώβριο του 2003. Δύο χρόνια αργότερα, το Shenzhou VI μετέφερε δύο άτομα σε τροχιά σε μια αποστολή πέντε ημερών.

Η επόμενη εκτόξευση του Shenzhou προγραμματίζεται για το 2008.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου