Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Guardian: Ο Μπους αρνήθηκε να στηρίξει ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν


Όχι μέχρι το τέλος της θητείας μου!


Η κυβέρνηση του Ισραήλ μελετούσε σοβαρά το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στις αρχές του έτους, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζoρτζ Μπους αρνήθηκε να παράσχει αμερικανική στήριξη στα ισραηλινά σχέδια.

Η είδηση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας στο σημερινό φύλο της εφημερίδας Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλά ιστάμενες διπλωματικές πηγές που εργάζονται για την ενημέρωση ηγέτη ευρωπαϊκής κυβέρνησης, γράφει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να αναθεωρήσει αυτή τη στάση έως το τέλος της θητείας του.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός του Εχούντ Ολμέρτ έθεσε το θέμα της ενδεχόμενης επίθεσης στις 14 Μαΐου, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τζoρτζ Μπους κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους.

Ο Ολμέρτ έγινε αποδέκτης όχι μόνο της άρνησης του Μπους να δώσει το πράσινο φως για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και του σαφούς μηνύματος ότι «η αμερικανική θέση δεν αναμένεται να αλλάξει» όσο ο Μπους παραμένει στην αμερικανική προεδρία, αναφέρει μία από τις πηγές που επικαλείται η Guardian.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η αρνητική αυτή στάση του Αμερικανού προέδρου οφειλόταν σε δύο παράγοντες: αφενός στην ανησυχία των ΗΠΑ για αντίποινα εκ μέρους του Ιράν και αφετέρου στην αβεβαιότητα της Ουάσιγκτον για το εάν το Ισραήλ θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις με μία μόνο επίθεση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου