Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Μ. Γκορμπατσόφ: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τη Δύση κατά της Μόσχας


Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τη Δύση εναντίον της Μόσχας, να δημιουργήσουν μια «Διεθνή» εναντίον της Ρωσίας, η οποία αντίθετα θέλει καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Η Ρωσία θέλει να έχει καλές σχέσεις, σχέσεις ουσιαστικές και υπεύθυνες με τις ΗΠΑ και, βλέπετε, μας πετούν μια Διεθνή εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο εμπνευστής της περεστρόϊκα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες βράδυ στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti 24.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράϊς, είχε κατηγορήσει την περασμένη Πέμπτη τη Ρωσία ότι γίνεται όλο και πιο «αυταρχική» και «επιθετική» καλώντας τους Ευρωπαίους να ενωθούν για να την εμποδίσουν να «αποσπάσει οποιοδήποτε όφελος από την εισβολή της» στη Γεωργία.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσουν τη Ρωσία να αντλήσει οιοδήποτε όφελος από την επίθεσή της. Ούτε στη Γεωργία ούτε αλλού», προειδοποίησε.

Η Ουάσινγκτον προκάλεσε «την κατάρρευση της πολιτικής της στον Καύκασο και στη Γεωργία εξοπλίζοντας τον προστατευόμενό της», τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε ο Γκορμπατσόφ αναφερόμενος στη ρωσο-γεωργιανή κρίση τον Αύγουστο.

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 1990 προειδοποίησε εναντίον «αυτών που έχουν σχέση με το στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα ή των μεγάλων επιχειρήσεων που στηρίζουν την κούρσα των εξοπλισμών, η οποία έχει ανάγκη από συγκρούσεις ώστε να συνεχίζεται, και εναντίον αυτών οι οποίοι στην πολιτική, τις υποστηρίζουν».

«Τέτοιοι προβοκάτορες, δεν υπάρχουν μόνο στη Δύση αλλά και σε μας», είπε αναφερόμενος στους πολιτικούς αυτούς.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου