Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Προς βαθύτερη οικονομική ύφεση οι ΗΠΑ, με ή χωρίς σχέδιο διάσωσης


Οι ΗΠΑ θα βιώσουν ενδεχομένως την πιο παρατεταμένη ύφεση της τελευταίας 25ετίας, ανεξάρτητα από τις ενέργειες του Κογκρέσου σχετικά με το σχέδιο 700 δισ. δολαρίων ΗΠΑ του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον για τη διάσωση του πληγέντος τραπεζικού κλάδου.

Οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Joseph Lavorgna της Deutsche Bank Securities και ο David Greenlaw της Morgan Stanley, διαπιστώνουν συρρίκνωση της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο μετά από περικοπή των δαπανών στην οποία προέβησαν οι καταναλωτές με πιστωτικά προβλήματα για πρώτη φορά μετά το 1991. Είναι πιθανή περαιτέρω συρρίκνωση τα επόμενα δύο τρίμηνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, γεγονός που θα καταστήσει την ύφεση ως την πιο παρατεταμένη μετά τα έτη 1981-82.

Σύμφωνα με τον Mark Zandi, κορυφαίο αναλυτή της Moody's Economy.com του Δυτικού Τσέστερ της Πενσυλβανίας, «έχει καμφθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το επόμενο εξάμηνο αναμένεται πολύ δύσκολο».

Ο βαθμός επιδείνωσης θα εξαρτηθεί από το εάν το Κογκρέσο θα παρέχει κάποια μορφή βοήθειας στις τράπεζες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έκανε βουτιά κατά 8,8% χθες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση μετά το 1987, μετά από την απόρριψη της πρότασης διάσωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μετά την κατατρόπωση του χρηματιστηρίου, κατεγράφησαν απώλειες ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ σε επίπεδο πλούτου.

Η απόρριψη των μέτρων –και η σφοδρή πτώση τιμών που ακολούθησε– πυροδότησε το λυσσαλέο ανταγωνισμό των τραπεζιτών που υπάγονται στο σχέδιο για πρόσθετη βοήθεια πριν από νέα ψηφοφορία, η οποία πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου