Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Μικραίνει η τρύπα του όζοντος


Μικραίνει η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι φέτος θα φτάσει τα 25 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή δύο εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερα από το 2008.

Όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Οζοντος, «οι μετεωρολογικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί ώς σήμερα δείχνουν ότι η τρύπα στο στρώμα του όζοντος θα είναι το 2009 μικρότερη από αυτές του 2006 και του 2008 και κοντά στο μέγεθος εκείνης του 2007 (25 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα)».

Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '80. Αρχίζει να σχηματίζεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο, φτάνει στο μάξιμουμ του μεγέθους της στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου και ξανακλείνει από τα μέσα Δεκεμβρίου. Το όζον προστατεύει τη Γη από τις βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, οφθαλμικές βλάβες και καρκίνους του δέρματος.

Για την τρύπα στο στρώμα του όζοντος ευθύνονται κυρίως οι χλωροφθοράνθρακες (CFC) που χρησιμοποιούνταν παλιότερα ευρέως ως ψυκτικό και προωθητικό αέριο στα σπρέι. Η χρήση τους απαγορεύτηκε το 1987 με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν όμως ότι οι βλάβες που έχουν προκληθεί στο στρώμα του όζοντος από τον άνθρωπο είναι τόσο μεγάλες, ώστε αυτό δεν θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση πριν από το 2075.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου