Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΟΗΕ πιέζει τους G20 για την κλιματική αλλαγή


Ο ΟΗΕ σχεδιάζει να πιέσει τους παγκόσμιους ηγέτες για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τη κλιματική αλλαγή, με σκοπό να υπογραφεί μια κοινή συμφωνία για την αντιμετώπιση της το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Ban Ki-Moon, δήλωσε ότι θα πρέπει να δεσμευθούν οι παγκόσμιοι ηγέτες ότι θα λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με σκοπό την αποφυγή των καταστρεπτικών συνεπειών της αλλαγής του κλίματος.

Στη μονοήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να γίνει μια πρόοδος από τους αρχηγούς των κρατών πάνω στις διαπραγματεύσεις για το εν λόγω ζήτημα.

Οι αρχηγοί των κρατών θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Ο Rajendra Pachauri, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, συμφώνησε με την παραπάνω δήλωση και πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής των G20 που θα γίνει στο Πίτσμπουργκ στις 24 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ηγέτες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες. Εάν δεν ενεργήσουμε άμεσα, είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα μεγαλύτερο αριθμό κρατών να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του εν λόγω φαινομένου.

Οι ηγέτες θα χωριστούν σε ομάδες και αντί να εκφωνήσουν κάποιον λόγο, θα μπουν στη διαδικασία συζητήσεων με εκπροσώπους των άλλων χωρών. Όπως για παράδειγμα η Βρετανία θα είναι με τη Γουιάνα, το Τουβαλού με την Ολλανδία και η Μογγολία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ηγέτες θα συνομιλήσουν με ακτιβιστές και εκπρόσωπους περιβαλλοντικών οργανώσεων ,που πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να δράσουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Οι αρχηγοί των κρατών που έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων, θα συζητήσουν με τους αρχηγούς των κρατών του Μπαγκλαντές, του Κιριμπάτι και της Κόστα Ρίκα που είναι τα πρώτα «θύματα» της κλιματικής αλλαγής.

Στο τέλος της ημέρας, πιστεύεται ότι οι ηγέτες των πλούσιων χωρών θα έχουν πειστεί, ότι θα πρέπει να γίνει μια κοινή συμφωνία για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 25% με 40% κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, 80% μέχρι το 2050, που απαιτείται για να κρατηθούν οι θερμοκρασίες από μια άνοδο 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου