Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα στοιχεία για τους κινδύνους από τα κινητά τηλέφωνα


Διάφοροι επιστήμονες και  ερευνητές, έχουν εκφράσει μέχρι σήμερα αντικρουόμενες και διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στους κινδύνους για την υγεία που προέρχονται  από την ακτινοβολία των συσκευών κινητών τηλεφώνων. Σήμερα όμως έρχεται μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία και προσφέρει πραγματικά στοιχεία στην συγκεκριμένη διαμάχη. Τα στοιχεία αυτά είναι τα συγκεκριμένα προφίλ εκπομπής ακτινοβολίας, περισσοτέρων από 1.200 μοντέλων συσκευών. Τα στοιχεία  δεν επιλύουν το όλο ζήτημα, αλλά αποτελούν σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ενημερωθεί και να αποφασίσει πιο σίγουρα, όσον αφορά στην επιλογή του κινητού του.

Η οργάνωση Environmental Working Group (EWG), που έκανε τις έρευνες, δηλώνει πως τα αμερικανικά πρότυπα (standards) ακτινοβολίας, δεν ευνοούν την ασφάλεια του χρήστη και ούτε λαμβάνουν υπόψη την επίδραση της ακτινοβολίας στα παιδιά. «Πιστεύουμε ότι με βάση τα ισχύοντα πρότυπα και προδιαγραφές, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού όγκου λόγω ακτινοβολίας, στους μακροχρόνιους χρήστες, αυτούς δηλαδή που χρησιμοποιούν κινητά για πάνω από 10 χρόνια» λέει η Olga Naidenko, ερευνήτρια επιστήμων της οργάνωσης, που εργάστηκε επί του ζητήματος, τους τελευταίους 10  μήνες.

Περίπου 4 δισ. ανθρώπων χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως. Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά αν η χρήση αυτή επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Ο λόγος που οι περισσότερες έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε σταθερό συμπέρασμα, είναι επειδή δεν υπάρχει δεξαμενή χρηστών που να έχουν επαφή με το κινητό τους για μεγάλο διάστημα, λέει η  Naidenko. «Πολλές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2000 και το 2001, εξέτασαν μόνο τη βραχυπρόθεσμη έκθεση, που είναι 4-5 χρόνια, και δεν βρήκαν απειλή κινδύνου λόγω της ακτινοβολίας… σήμερα όμως που έχουμε δείγματα από μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, βλέπουμε και ενδείξεις κινδύνων» λέει.  «Παρά τα νέα στοιχεία, όμως, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα» συμπληρώνει.

 Ο Henry Lai, καθηγητής βιο-μηχανικής στο University of Washington, που έκανε ανάλογες έρευνες στο παρελθόν, εξέτασε τα στοιχεία της οργάνωσης και δηλώνει πως αν και δεν πρόκειται για καθαρά επιστημονική μελέτη, «βρίσκονται στο σωστό δρόμο». «Δεν υπάρχουν στέρεες αποδείξεις αν τα κινητά προκαλούν προβλήματα υγείας, αλλά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν είναι ανησυχητικά και αυτό φαίνεται στην συμπερασματική  έκθεση της οργάνωσης» λέει.

 Η ακτινοβολία του κινητού μεταδίδεται από τη κεραία και τα εσωτερικά  του κυκλώματα, που στέλνουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα ώστε να μεταδοθεί το σήμα. Η ακτινοβολία της κεραίας δεν είναι κατευθυντική, που σημαίνει πως διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις ισοδύναμα. Διάφοροι παράγοντες όπως ο τύπος της ψηφιακής κωδικοποίησης του δικτύου, ο σχεδιασμός της κεραίας και η θέση της σε σχέση με το κεφάλι, καθορίζουν και το πόση ακτινοβολία απορροφάται από τον χρήστη.

Άλλες οικιακές συσκευές, όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων, εκπέμπουν ακτινοβολία αλλά καμία συσκευή δεν πλησιάζει το ανθρώπινο σώμα όσο τα κινητά τηλέφωνα. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επικοινωνιών είναι υπεύθυνη για τη θέσπιση αποδεκτών ορίων και προτύπων για τις συσκευές της κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ. Η επίδραση της ακτινοβολίας εξαρτάται από το ρυθμό με τον οποίο  ιστός δέρματος απορροφά την ενέργεια. Αυτό ονομάζεται Specific Absorption Rate (SAR) και μετριέται με watt ανά χιλιόγραμμο (W/kg). Οι περισσότεροι κατασκευαστές κινητών, χρησιμοποιούν ιδιωτικές εταιρίες πιστοποίησης προκειμένου να μετρηθεί το SAR στις συσκευές τους. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο χαμηλό είναι το επίπεδο του SAR, τόσο καλύτερο, από πλευράς υγείας, το τηλέφωνο. Για παράδειγμα, το iPhone 3G της Apple, έχει ένα μέγιστο SAR της τάξης του 1.39 W/kg όταν ακουμπά στο αυτί. Σε σύγκριση, το iPhone 3G S διαθέτει  μόλις 1.19 W/kg SAR. Με βάση τον κατάλογο που εξέδωσε η οργάνωση EWG, το πλέον ασφαλές κινητό της αγοράς, είναι το μοντέλο Samsung Impression με μέγιστη ακτινοβολία μόλις 0.35 W/kg.

Τα σημερινά όρια είναι ανεπαρκή, λέει η EWG.  Τα όρια για το ανθρώπινο κεφάλι είναι SAR of 1.6 W/kg, μόλις δυόμιση φορές χαμηλότερα από τα επίπεδα ακτινοβολίας που προξένησαν αλλαγές συμπεριφοράς σε πειραματόζωα, αναφέρει  ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Ο εγκέφαλος δέχεται μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας αν και θα έπρεπε να δέχεται την ελάχιστη καθώς αποτελεί το πλέον ευαίσθητο σημείο του ανθρώπινου σώματος» συμπληρώνει. Πέραν αυτών, υπάρχει μόνο ένα κοινό πρότυπο για τον γενικό πληθυσμό. Δεν υπάρχει διαχωρισμός παιδιών και ενηλίκων. Και τέλος, δεν προβλέπονται αυστηρά μέτρα εναντίον των παραβατών. «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο ζήτημα», λέει ο καθηγητής Lai.

Αρκετοί όμως είναι οι πολιτικοί και οι νομοθέτες που αρχίζουν τελευταία να δίνουν τη πρέπουσα σημασία στο πρόβλημα. Αυτό το μήνα πρόκειται να διεξαχθεί συνέδριο στο οποίο θα παρουσιασθούν όλα τα στοιχεία σχετικά με την ακτινοβολία των κινητών. Οι εταιρίες κατασκευής κινητών καθώς και αυτές που κατασκευάζουν τα  handsets, μάλλον δεν θα παραβρεθούν.  Πέρα από το συνέδριο, σε μερικές ημέρες πρόκειται να  πραγματοποιηθεί και μια ακροαματική διαδικασία επί του θέματος της ακτινοβολίας των κινητών στο αμερικανικό κογκρέσο.  Υπάρχει δηλαδή ελπίδα, βελτίωσης των πραγμάτων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου