Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Λύθηκε ο γρίφος για τα καπέλα των αγαλμάτων στο νησί του Πάσχα


Οι αρχαιολόγοι έλυσαν το αρχαίο μυστήριο αναφορικά με τα καπέλα στα διάσημα αγάλματα που βρίσκονται στο νησί του Πάσχα.

Στα 2.500 χιλιάδες μίλια από την ακτή της Χιλής, το νησί του Πάσχα αποτελεί μία από τις πιο γνωστές τοποθεσίες, όπου συρρέουν επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Η ερευνητική ομάδα του University of Manchester και του University College London, εκτιμά πως τα καπέλα μεταφέρθηκαν από ένα αρχαίο ηφαίστειο.

Ο Dr Colin Richards και ο Dr Sue Hamilton, οι πρώτοι Βρετανοί αρχαιολόγοι που εργάζονται στο νησί μετά το 1914, επεδίωξαν να λύσουν το γρίφο αναφορικά με το πώς απέκτησαν τα κόκκινα καπέλα, τοποθετώντας στη σειρά μία σειρά από στοιχεία.

Ένα σκεπάρνι, ένα αρχαίο ηφαίστειο και ένας δρόμος βοήθησαν ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα. «Γνωρίζουμε πως τα καπέλα δημιουργήθηκαν από τσιμέντο συμπιεσμένης κόκκινης σκόνης», ανέφερε ο Dr Richards.

Κάθε καπέλο, βάρους αρκετών τόνων, σκαλίστηκε σε ηφαιστειακό πέτρωμα και τοποθετήθηκε στα διάσημα αγάλματα. Ο ακριβής λόγος και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν τα καπέλα παραμένει άγνωστος.



Βωμός λατρείας…
Δίπλα στα καπέλα βρέθηκε ένα σκεπάρνι σε άριστη κατάσταση και οι ερευνητές θεωρούν πως ενδέχεται να αποτελεί αρχαία προσφορά.

«Αυτά τα καπέλα διένυσαν τη διαδρομή από το ηφαίστειο έως την κοιλάδα. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά. Όσο περισσότερο πλησιάζεις στο ηφαίστειο, τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Μοιάζει με εκκλησία, δεν μπορείς απλά να περπατήσεις ευθεία προς το βωμό», ανέφερε ο Dr Richards.

«Θα προσπαθήσουμε να χρονολογήσουμε τα νεότερα αγάλματα. Δυνητικά αυτό θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία της Πολυνησίας», προσέθεσε.

Ο Dr Richards και ο Dr Hamilton, διευθυντές του "Rapa Nui (Easter Island) Landscapes of Construction Project", πρόκειται να εργαστούν στο νησί για τα επόμενα πέντε χρόνια.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου