Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Οι δώδεκα καρικατούρες του Μωάμεθ που προκάλεσαν τη μήνη των ισλαμιστών


Με αφορμή τη σύλληψη, στη Δανία, 5 υπόπτων τρομοκρατών που σκόπευαν να εισβάλουν στην εφημερίδα «Jyllands-Posten» και να σκοτώσουν όσο περισσότερους Δανούς μπορούσαν σας παρουσιάζουμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 150 άνθρώπους (σχεδόν όλοι μουσολμάνοι που σκοτώθηκαν σε διαμαρτυρίες):

Σεπτέμβριος 2005: Η.... Δανέζικη εφημερίδα δημοσιεύει 12 καρικατούρες του Μωάμεθ (που έκαναν 12 διαφορετικοί σκιτσογράφοι), γνωρίζοντας ότι η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει την απεικόνιση του. Το κάνει για να για να διαμαρτυρηθεί για λογοκρισία που προσπαθούν να επιβάλλουν διάφορες ισλαμιστικές ομάδες.


Οκτώβιος 2005. Δύο από τους σκιτσογράφους εξαφανίζονται φοβούμενοι για τη ζωή τους μιας και δέχθηκαν απειλές. Στην Κοπεγχάγη διαμαρτύρονται ειρηνικά 3.500 μουσουλμάνοι.


Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2005: Αντιπροσωπεία Δανών ιμάμηδων περιοδεύει στις αραβικές χώρες οργανώνοντας πορείες διαμαρτυρίας.


Δεκέμβριος 2005: Ο Δανός Πρωθυπουργός Anders Fogh Rasmussen (σήμερα ΓΓ του ΝΑΤΟ) παίρνει το πλευρό της εφημερίδας και αρνείται να συναντηθεί με 11 Πρέσβεις ισλαμικών χωρών.


Ιανουάριος 2006: Η νορβηγική «Magazinet» αναδημοσιεύει τα σκίτσα ενώ αργότερα ακολουθούν και άλλες εφημερίδες ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια στιγμή η εφημερίδα που τα δημοσίευσε, «Jyllands-Posten», ζητάει δημόσια συγγνώμη μιας και οι απειλές είναι καθημερινές. Στις ισλαμικές χώρες γίνονται πορείες διαμαρτυριας.


Φεβρουάριος 2006: Ισλαμιστές διαδηλωτές βάζουν φωτιά στην Πρεσβεία της Δανίας στη Συρία, όπως επίσης στις Πρεσβείες της Σουηδίας και της Χιλής. Στο Λίβανο καίγεται το Προξενείο της Δανίας. Στη Νιγηρία σκοτώνονται χριστιανοί και καίγονται εκκλησίες. Στην Υεμένη διαδηλώνουν 150.000 γυναίκες. Στη Γαζα ένοπλοι εισβάλουν στην αντιπροσωπεία της ΕΕ. Στο Ιραν διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλλουν στις Πρεσβείες της Δανίας, Αυστρίας και Γερμανίας. Στην Ινδία και το Πακιαστάν δίνετε αμοιβή, ύψους πολλών εκ., για τη δολοφονία των σκιτσογράφων.


Φεβρουάριος 2008: Οι υπηρεσίες Ασφαλείας της Δανίας συλλαμβάνουν ισλαμιστές που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν ένα εκ των σκιτσογράφων, τον Kurt Westergaard, αυτόν που ζωγράφισε τον Μωάμεθ με την βόμβα στο τουρμπάνι. Σαν αντίδραση, πολλές δανέζικες εφημερίδες αναδημοσιεύουν τα 12 σκίτσα.


Ιούνιος 2008: Σε έκρηξη βόμβας στην Πρεσβεία της Δανίας στην Ισλαμαμπάντ βρίσκουν το θάνατο 8 άτομα. Η Αλ Κάιντα ανακοινώνει ότι η έκρηξη ήταν αντίποινα για τη δημοσίευση των σκίτσων
Ιανουάριος 2010: Ο Kurt Westergaard, ενας εκ των σκιτσογράφων, γλυτώνει για λίγο από επίθεση σομαλού ισλαμιστή, που εισέβαλε στο σπίτι του με τσεκούρι και μαχαίρι. Καταφεύγει στο μπάνιο, που είχε διαμορφώσει σαν panic room, απ' όπου ενημερώνει την Αστυνομία.



Να και τα επίμαχα σκίτσα... το αγαπημένο μου είναι αυτό με τη βόμβα στο τουρμπάνι (είναι και το πλέον δημοσιευμένο):


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου