Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

WikiLeaks: Το Ισραήλ προετοίμαζε ευρείας κλίμακας πόλεμο


Απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα, κάνουν λόγο για δηλώσεις του αρχηγού του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Γκάμπι Ασκενάζι σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου στα τέλη του 2009, οι οποίες αναφέρουν ότι προετοίμαζε έναν ''ευρείας κλίμακας πόλεμο" στη Μέση Ανατολή, πιθανώς εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στα έγγραφα, που ήρθαν στο φως από τον ιστότοπο Wikileaks αναφέρεται πως ο Ασκενάζι είχε τονίσει ότι "προετοιμάζω τον ισραηλινό στρατό για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας, γιατί είναι ευκολότερο να τον περιορίσω σε μια μικρή επιχείρηση παρά το αντίθετο", όπως προκύπτει από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2009.

"Η απειλή εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του Ισραήλ είναι σοβαρότερη από ποτέ. Για το λόγο αυτό το Ισραήλ προσδίδει τόσο μεγάλη σημασία στην αντιπυραυλική άμυνα", υπογραμμίζει ο Ασκενάζι στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας Δημοκρατικό Άικ Σκέλτον.

Για τον Ασκενάζι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την Χαμάς και την Χεζμπολάχ, αν και ο ισραηλινός ανώτατος αξιωματικός είχε δηλώσει πως το Ιράν διαθέτει 300 πυραύλους Σάχαμπ που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ, το οποίο θα έχει στη διάθεσή του μόνο δέκα λεπτά για να αντιδράσει.

"Η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να βομβαρδίσει το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ισραήλ.'' είπε χαρακτηριστικά ο Ασκενάζι.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου