Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

«Είπα ψέματα για το οπλοστάσιο του Ιράκ»


Μιλώντας στη Βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Ιρακινός Ράφιντ Αχμεντ Αλουάν αλ-Τζανάμππου αποκάλυψε ότι είχε πει ψέματα πως η χώρα του διέθετε μυστικό πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής. Αιτία αυτής του της ενέργειας ήταν η επιθυμία για ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

«Είχα την ευκαιρία να κατασκευάσω κάτι που θα ανέτρεπε το καθεστώς. Οι γιοι μου και εγώ είμαστε περήφανοι που γίναμε ο λόγος που δόθηκε στο Ιράκ το πλεονέκτημα της δημοκρατίας. Ίσως να έπραξα το σωστό, ίσως όχι. Πιστέψτε με, δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την αποκατάσταση της ελευθερίας στο Ιράκ. Δεν υπήρχαν άλλες επιλογές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο χημικός μηχανικός.

Ο Ράφιντ Αχμεντ Αλουάν αλ-Τζανάμππουο είχε φύγει από το Ιράκ το 1995 και το 2000 είχε αποκαλύψει στις Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) πως η χώρα του διέθετε φορτηγά που μετέφεραν βακτηριολογικά όπλα, αλλά και μυστικά εργοστάσια εξοπλισμών. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογήσουν την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Εκείνη την περίοδο ο Ιρακινός χημικός μηχανικός είχε λάβει την κωδική ονομασία «Curveball».

Παρά τις αποκαλύψεις του εκείνη την περίοδο, πέντε ανώτατοι αξιωματούχοι της Γερμανικής υπηρεσίας είχαν προειδοποιήσει τις Αμερικανικές αρχές πως η συγκεκριμένη πηγή, ο «Curveball» , δεν είχε συμμετάσχει ποτέ στην κατασκευή βιολογικών όπλων, ούτε είχε δει κανέναν να τα κατασκευάζει.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου