Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις πλημμύρες και τις ισχυρές βροχοπτώσεις


Δύο μελέτες επιστημόνων που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature», συνδέουν για πρώτη φορά την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», μια έρευνα για το Βόρειο Ημισφαίριο έδειξε ότι η πιθανότητα ακραίας βροχόπτωσης σε μια οποιαδήποτε ημέρα, αυξήθηκε κατά 7%, κατά το τελευταίο ήμισυ του 20ου αιώνα.

Μια δεύτερη έρευνα του Μάιλς  Άλεν και της ομάδας του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο έχει σχεδόν διπλασιάσει το κίνδυνο εμφάνισης υπερβολικής υγρασίας που προκαλεί πλημμύρες.

Οι κλιματολόγοι μέχρι σήμερα προέβλεπαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνοδευόταν από ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά οι μελέτες τους δεν είχαν επιτύχει να αναδείξουν μία τόσο στενή σχέση.

Και στις δύο μελέτες, χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένα μοντέλα από τον υπολογιστή, με τα οποία ανέλυσαν για το κλίμα, τη θερμοκρασία και τις εκπομπές CO2, οι οποίες ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Γκαμπριέλ Χέγκερλ, κλιματολόγος-ερευνήτρια και συγγραφέας της πρώτης μελέτης μαζί με τους συνεργάτες της από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι «τα κλιματικά μοντέλα έχουν βελτιωθεί πολύ σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όταν βασικά δεν μπορούσαμε να πούμε τίποτα για τις βροχοπτώσεις».

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε στις πλημμύρες στην Αγγλία και την Ουαλία στη διάρκεια του 2000.

Ο Άλεν δήλωσε ότι «Αυτό που συνέβαινε μία φορά στα εκατό χρόνια στο κλίμα μπορεί στο μέλλον να συμβαίνει δύο φορές συχνότερα».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου