Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Όλοι πλην της Ελλάδας σήκωσαν κεφάλι στην Μέρκελ


Τα πιο σκληρά παζάρια και οι πιο άθλιοι εκβιασμοί στην ιστορία της ΕΕ, γίνονται τις τελευταίες ώρες και μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Αν και αρχικά διαφάνηκε ότι υπήρξε συμφωνία επί του σχεδίου Μέρκελ, τελικά δεν υπήρξε κανένα επίσημο ανακοινωθέν ενώ φαίνεται να συνέβησαν πολλά πράγματα στο παρασκήνιο. Φαίνεται να υπήρξε πόλεμος μεταξύ των χωρών και μια μίνι επανάσταση των μικρών της Ενωσης κατά της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά δεύτερο λόγο. Πολλές χώρες διαφώνησαν σε επιμέρους θέματα του γερμανικού σχεδίου και απείλησαν να τινάξουν στον αέρα τη σύνοδο αν επιμείνει η Μέρκελ στο σχέδιο αυτό.

Η πολεμική αυτή ήταν η αιτία να οριστεί έκτακτη σύνοδος στις 4 Μαρτίου ώστε να βρεθούν λύσεις και να συμφωνήσουν μέχρι τότε οι εταίροι. Εκτός από την Ελλάδα που χορεύει στο ντέφι του αρκουδιάρη εξαιτίας της χρεοκοπημένης οικονομίας της, οι υπόλοιποι σήκωσαν κεφάλι στην Καγκελάριο για σειρά ζητημάτων που τους θίγουν άμεσα. Το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι χώρες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη μεταρρύθμιση στο μισθολογικό σύστημα.

Η Πολωνία και η Κύπρος αντέδρασαν έντονα για την κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Η Αυστρία, αν και κολαούζος της Γερμανίας, αντέδρασε στις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης και συγκεκριμένα στην πρόβλεψη για τα 67 χρόνια.

Η Ιρλανδία ήταν αυτή που αντιτάχθηκε στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το σχέδιο, καθώς πιθανότατα η επιβολή του μέτρου θα απαιτούσε την αύξηση του φορολογικού συντελεστή της Ιρλανδίας στο 12,5%. Αυτό φυσικά θα έδιωχνε όλες τις εταιρείες που έχουν μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία.

Διαφωνία σε πολύ υψηλούς τόνους υπήρξε και γύρω από το χρονοδιάγραμμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προτείνει η Γερμανία, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν την προθεσμία του Μαρτίου ασφυκτική. Οι Γερμανοί επιθυμούν την υλοποίηση των μέτρων 12 μήνες μετά την συμφωνία.

Κάποιοι ηγέτες απείλησαν να διαλύσουν την Ενωση και καταφέρθηκαν κατά της Μέρκελ διότι τους αντιμετωπίζει σε παρακατιανούς.

Υπήρξε δε, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, και δήλωση εκτός κάμερας του Γ. Παπανδρέου ο οποίος φέρεται να είπε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρη η συμφωνία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.

Όλα αυτά αποτέλεσαν την αιτία για να μη δοθεί επισήμως το σχέδιο Μέρκελ αλλά με διαρροές και προφορικά.

Αν τον επόμενο μήνα δε γεφυρωθούν οι χαώδεις διαφορές, αν το νταραβέρι που θα γίνει δεν καταλήξει πουθενά δεν αποκλείεται να τιναχθεί στον αέρα όλο το σχέδιο της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης δια χειρός Μέρκελ.

Το επιφυλακτικό κλίμα αναμένεται να αποτυπωθεί και στις αγορές καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι χρηματιστήρια και spreads καθώς και το ευρώ θα δεχθούν πιέσεις τη Δευτέρα και ίσως τις επόμενες ημέρες.

Το σίγουρο είναι ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει πολλά αγκάθια να λύσει και η Ελλάδα δεν είναι παρά μέρος του προβλήματος της ευρωπαϊκής Βαβέλ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου