Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Φιντέλ Κάστρο: Οι ΗΠΑ έτοιμες για εισβολή στη Λιβύη


Ο πρώην Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο λέει ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη στη Λιβύη, αλλά την αφορά αποκλειστικά τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

Ο κ. Κάστρο, σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε σε κρατικό μέσο ενημέρωσης, είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να αξιολογήσει τι συνέβαινε στη Λιβύη.

Δήλωσε πως είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσει να διατάξει το ΝΑΤΟ για να εισβάλει.

Ο Φιντέλ Κάστρο υπογραμμίζει τη σημασία του πετρελαίου και αυτό που υποστηρίζει είναι ο μακροχρόνιος στόχος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των προμηθειών.

«Τι είναι για μένα απόλυτα σαφές; Eίναι ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ανησυχεί καθόλου για την ειρήνη στη Λιβύη«, είπε.

«Αντ ‘αυτού, η Ουάσιγκτον δεν θα διστάσει να διατάξει την εισβολή του ΝΑΤΟ στην πλούσια σε πετρέλαιο βόρειοαφρικανική χώρα, σε λίγες ώρες ή μερικές ημέρες«.

Ο κ. Κάστρο δεν κάνει άμεση αναφορά στις εκθέσεις από τη Λιβύη ότι οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών άφησε εκατοντάδες νεκρούς.

«Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο χρόνο για να δούμε ακριβώς ποια από αυτά είναι αλήθεια ή ψέματα«, τόνισε.

Ο κ. Κάστρο και ο ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ήταν σύμμαχοι εδώ και πολλά χρόνια, μοιράζονται και οι δύο μια επαναστατική ιστορία και έντονη αντίδραση προς τις ΗΠΑ.

Ο κ. Κάστρο παρέδωσε τον έλεγχο της Κούβας στο Ραούλ Κάστρο το 2006. Αυτός επίσημα παραιτήθηκε από τη θέση προέδρου δύο χρόνια αργότερα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου