Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

«Αβάσιμες οι προβλέψεις για τους κλιματικούς πρόσφυγες» – νέα έρευνα


«Μη ρεαλιστικές» χαρακτηρίζονται σε νέα έρευνα οι προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι τα επόμενα 40 χρόνια 200 εκατομμύρια με ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα περάσουν τα διεθνή σύνορα για να γλιτώσουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, μελέτες στη Βολιβία, τη Σενεγάλη και την Τανζανία, τρεις χώρες ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πλήττονται από την περιβαλλοντική υποβάθμιση σπανίως περνούν τα σύνορα, αλλά προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και μετακομίζουν σε κοντινές περιοχές για μικρές περιόδους.

«Οι μελέτες δεν μας δίνουν λόγους για να πιστέψουμε ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά κύματα σε ξένες χώρες», δήλωσε η Cecilia Tacoli, ερευνήτρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Λονδίνο.

«Οι άνθρωποι που επλήγησαν από την περιβαλλοντική υποβάθμιση σπάνια διέσχισαν τα σύνορα. Αντιθέτως κατευθύνθηκαν σε άλλες αγροτικές περιοχές ή τοπικές πόλεις. Σε μεγάλο ποσοστό, η διαμονή τους εκεί ήταν προσωρινή», διευκρίνισε η κ. Tacoli.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, εδώ και δυο δεκαετίες επικρατεί η άποψη ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα προκαλέσουν μεγάλα ρεύματα διεθνούς μετανάστευσης. Κορυφαίοι περιβαλλοντολόγοι μάλιστα εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 οι κλιματικοί πρόσφυγες θα κυμαίνονται από 200 εκατομμύρια μέχρι ένα δισεκατομμύριο.

Από την άλλη πλευρά, η ερευνήτρια Cecilia Tacoli υποστηρίζει ότι η σύνθεση των μεταναστευτικών κυμάτων, η διάρκεια και ο τόπος της μετανάστευσης, δεν καθορίζεται από κλιματικούς παράγοντες αλλά κυρίως οικονομικούς.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η διεθνής μετανάστευση βοηθά τις τοπικές οικονομίες αφού αποστέλλονται εμβάσματα. Έτσι οι τοπικές κοινότητες οχυρώνονται καλύτερα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

«Στις περιπτώσεις εσωτερικής και διεθνούς μετανάστευσης προκύπτουν θετικά οφέλη, αφού τελικώς στηρίζονται φτωχότεροι άνθρωποι που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Η μετανάστευση είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, όπως νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι», υπογραμμίζει η κ. Tacoli.

Η συγκεκριμένη άποψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά αισιόδοξη και ελπιδοφόρα, ωστόσο οι χιλιάδες εκτοπισμένοι που εγκατέλειψαν τον τόπο τους λόγω φυσικών καταστροφών και άλλων δεινών, πιθανότατα δεν τη συμμερίζονται.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου