Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ο Μάρκο Πόλο ήταν… ''απατεώνας'' !


Μια ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων ισχυρίζεται ότι ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές της ιστορίας, μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν… απατεώνας!

Αντί για εξερευνητής και έμπορος που πέρασε χρόνια στην Κίνα και την Άπω Ανατολή, λένε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Μάρκο Πόλο δεν έφτασε ποτέ πιο ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ υποψιάζονται ότι έκλεψε τις ιστορίες για τα μυστηριώδη μέρη της Ανατολής από άλλους εμπόρους που συνάντησε γύρω από τον Εύξεινο Πόντο.

Στη συνέχεια, έγραψε αυτές τις ιστορίες σε ένα βιβλίο, με τίτλο «Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο», το οποίο θεωρείται ότι είναι ένα από τα πρώτα ταξιδιωτικά βιβλία και στο οποίο υποτίθεται ότι διηγείται τις προσωπικές του εμπειρίες από τα ταξίδια του στην Περσία, την Ασία και την Άπω Ανατολή, από το 1271 έως και το 1291.

Κάποιοι Ιταλοί αρχαιολόγοι, ωστόσο, φαίνεται να έχουν αμφιβολίες για έναν από τους μεγάλους εθνικούς ήρωες της χώρας τους, καθώς, όπως δήλωσαν στο ιταλικό περιοδικό Focus Storia, υπάρχουν πολλές αντιφάσεις και ανακρίβειες στην περιγραφή του Μάρκο Πόλο για τις επιχειρήσεις επιδρομής του Κουμπλάι Χαν στην Ιαπωνία το 1274 και το 1281.

Ο Daniele Petrella, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και επικεφαλής της ομάδας των «αμφισβητιών» αρχαιολόγων, είπε, επίσης, ότι η περιγραφή του Μάρκο Πόλο για τον στόλο των Μογγόλων δεν συνάδει με τα ερείπια των πλοίων που ανέσκαψαν στην Ιαπωνία, καθώς ο Πόλο είχε γράψει ότι τα πλοία είχαν πέντε κατάρτια, ενώ αυτά που βρήκαν οι αρχαιολόγοι είχαν μόνο τρία.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ο ισχυρισμός ότι ο μεγάλος εξερευνητής ήταν απλά ένας «απατεώνας», καθώς το 1995, η βρετανίδα ακαδημαϊκός Frances Wood, στο βιβλίο της με τίτλο «Πήγε ο Μάρκο Πόλο στην Κίνα;» υποστήριξε ότι ο Πόλο δεν προχώρησε πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα και ότι οι φημισμένες ιστορίες από τα ταξίδια του ήταν, στην πραγματικότητα, μια συλλογή από ιστορίες διαφόρων ταξιδιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου